Skip to Content

Започна осмата Национална библиотечна седмица

„Една държава е толкова по-силна, по-стабилна и вещо управлявана, колкото повече вещи и хора, привързани към знанието и към интелектуалната работа, има по върховете на институциите“. Това заяви вицепрезидентът Маргарита Попова, която даде началото на осмото издание на Националната библиотечна седмица под надслов „Развити библиотеки за развито общество“. На церемония в Софийската градска художествена галерия вицепрезидентът прие почетния знак „посланик на библиотеките“ и даде старт на инициативата „Посланици на библиотеките“, която има за цел да популяризира ключовата обществена функция на библиотечните институции.

Маргарита Попова  призова общественици и интелектуалци от цялата страна да станат посланици на библиотечното дело. „Няма развито общество без просветени негови членове и без просветени институции“, каза още вицепрезидентът в приветствието си към организаторите и участниците в тазгодишното издание на инициативата. 

Традиционната застъпническа кампания „Развити библиотеки за развито общество“ има за цел да привлече вниманието на институциите и на гражданите към ролята на библиотеките в съвременното общество, в изграждането на икономически модели, основани на знанието и ученето през целия живот, за опазването и достъпа до културното наследство и в реализацията на електронното правителство и повишаването на качеството на живот.

Вицепрезидентът връчи на Университетската библиотека на Софийския университет „Свети Климент Охридски“ и на библиотеката на Нов български университет грамоти в категорията „Библиотека на годината“ за 2012 година.



Партньори

Дизайн на сайта - Mu BIT