Skip to Content

НАТФИЗ започва годината с премиери

Дата на събитието: 
Вт, 19/01/2021 - 19:00 - Сб, 23/01/2021 - 21:45

На 19 януари от 19.00 ч. на Голяма сцена, ще се състои премиерата – „Посещението на старата дама“ от Фридрих Дюренмат. Режисьор на спектакъла е Дамян Тенев, сценографията и костюмите са на Никол Мечкарска и Катрин Красимирова, словесно действие – доц. д-р Лора Мутишева, клас проф. Пламен Марков.

Посещението на старата дама“ (1956) е сред най-често поставяните драми на Фридрих Дюренмат. Пиесата поставя фокус върху ценностната система на съвремието, обхванато от всеобща склонност към компромис, егоизъм и малодушие. С човешките си страсти, избори, грехове и грехопадения образите на Дюренмат са плътни и достоверни. Когато фарсът надделее и метафората покрие реалността, светът им се преобразява в лудница, омотана от ненаправени избори и взети решения. „Хуманизмът, господа, е бизнес за милиони“ възкликва Клара Цаханасян. Някога образът ѝ е изпълняван от Лив Улман в партньорство с Антъни Куин във версия на Бергман, а на българска сцена в Театъра на армията - от Леда Тасева, Иван Кондов, Наум Шопов, в  Народния театър - от Рени Врангова и Валентин Ганев, в МГТ „Зад канала“ от Анета Сотирова и Любомир Ковачев. В Театър НАТФИЗ срещу предизвикателството на Дюренмат се изправят абсолвентите на проф. Пламен Марков.

Готов ли си да убиеш, защото някой плаща? Колко надълбоко ще се завлечеш в човешкия ад?

А ние?… Вие…

 „Абсурдът е жесток и поетичен момент от нашето съществуване“ – Фридрих Дюренмат

 

 

 

 

"Карнавална нощ"

 

На 20 и 23 януари от 19.30 ч. на Камерна сцена в НАТФИЗ, възпитаниците на проф. Здравко Митков ще се изправят за първи път пред публика с премиерата на „Карнавална нощ“ по Уилям Шекспир. Режисьор на спектакъла е Людмила Стоин, сценографията и костюмите са на Юлияна Войкова-Найман, музика е на Мира Искърова, хореография е дело на ас. д-р Александър Манджуков, сценичен бой - доц. д-р Камен Иванов.

 

 

„Карнавална нощ“ е история за търсенето и капризите на съдбата. Това е една комедия за хората и кръговрата, в който те неизменно се въртят. Веселият празник на живота, в който ни очаква много смях и забава, много обрати и случайни срещи. Зад всеки ъгъл се крие изненада, която често е заложена от собствените ни стремежи и мечти. Докато близки се губят в житейската буря, шансът събира непознати, за да ги остави завинаги заедно. Любовта се крие предрешена съвсем близо. Тя трябва само да бъде забелязана под привидната невъзможност. Но във вихъра на забавата, може и да не разпознаеш човека под маската и да вземеш за свой някой чужд. Желанията могат да подлъгват, че невъзможното е възможно. Смехът може да е до сълзи. Приятелството може да е заблуда. Обичта може да бъде предадена. Отмъщението може да е сладко. Опиянението може да е измамно. Може накрая да останеш сам. Шегата може да се окаже жестока подигравка. Може и просто да се посмееш на човешката недосетливост. Бъдете бдителни – всички са маскирани и всеки играе някой друг. Няма нищо страшно. Това са правилата на карнавала. В неговия забързан ритъм, след музика и танци, до теб остава този, когото държиш за ръка. А сега да свалим маските. 



Партньори

Дизайн на сайта - Mu BIT