Skip to Content

750 книги за 20 читалищни библиотеки от „Пловдив чете“

Присъствието на португалския автор Жозе Родригеш Душ Сантуш - сред най-големите

По 20 книги получиха 20 пловдивски читалища от издателствата, организатори на фестивала „Пловдив чете“. Всяка от книгите е с автограф от автора и печат на феста. Идеята е на собственика на ИК „Хермес“ Стойо Вартоломеев, според когото така ще се знае чие е дарението.

Над 5000 лева е общата стойност на книгите, които ще получат градските културни институции. През 11-те години на провеждане на най-голямата пловдивска литературна проява, участниците многократно са дарявали книги, но те някак са изчезвали сред множеството издания в библиотеките, смята Вартоломеев. Затова той решил да промени начина, по който пловдивските издателски къщи правят своите дарения. Библиотеките ще получат също други 350 книги, останали от Празника на четенето по време на литературния форум.

След 11-тото си издание фестивалът „Пловдив чете“  разшири още повече обхвата си и вече има национално значение. Затова, за да се запази добрата организация, издателят предлага да се създаде фондация, която да организира форума.

Като най-големи събития на литературния фестивал Стойо Вартоломеев открои гостуването на поругалския писател Жозе Родригеш Душ Сантуш, присъствието на Иван Теофилов и удостояването му с Орфеевия венец за поезия, Алеята на книгата и празника на четенето в Цар Сиеоновата градина.



Партньори

Дизайн на сайта - Mu BIT