Skip to Content

„Невидимите кризи”– новата книга на Георги Господинов с премиера в Бургас

Дата на събитието: 
Ср, 24/07/2013 - 18:30 - 20:15

Популярният писател Георги Господинов пристига в Бургас, за да представи новата си книга. Авторът на „Естествен роман” и „Физика на тъгата” този път е избрал формата на есето. Част от есетата са писани за различни български и европейски издания: „Neue Zürcher Zeitung”, „Дневник”, „Wespennest”, ЛИК, „Култура”, „SPRITZ”, „Тема”, „Литературен вестник”. Четени са на публични форуми във Франкфурт, Лайпциг, Берлин, София, Созопол. Текстовете са събрани за първи път в книга.

„Всяка криза има видима и невидима страна. Ние не сме направени от икономика и политика. Направени сме също от тъга и колебание, от такива крехки и необясними неща... Няма как да излекуваш тъга с антибиотик. Нито частната си депресия с финансова инжекция.
Все ми се струва, че ако финансистите четяха книги, кризите ни щяха да са различни.
Живеем в една нова криза, аналогична на тази с изчерпването на нефтените залежи и енергийните източници. Ще я нарека Изчерпване на залежите от смисъл. Затова предвиждам страхотно бъдеще за литературата като произвеждаща смисъл. Литературата като алтернативен енергиен източник.

Литературата е бавна медия, но бавното трае дълго. Харесвам историята за бедуините, които по време на дългите си преходи спирали често, за да дадат време на душите си да ги настигнат. Скоростта на душата е друга. Твърдя, че литературата знае повече за тази скорост.
...
Четящият човек извършва една невидима работа по вкуса. А човекът с вкус, по-трудно става подлец, най-малкото, защото е некрасиво. Четящият човек е красив”, пише Георги Господинов.

„Невидимите кризи”– новата книга на Георги Господинов с есета и истории, една от най-търсените книги през годината и спечелила личната награда на проф. Светлозар Игов „Дъбът на Пенчо”, съвпадна с българските вече видими кризи.

Срещата с писателя, която ще започне от 18.30 часа на 24 юли, сряда, в зала „Георги Баев” на КЦ „Морско казино”, обещава да се превърне в едно от най-значимите събития за литературен Бургас. Тя е организирана от Община Бургас, Регионална библиотека „П. К. Яворов” и ИК „Жанет 45”.



Партньори

Дизайн на сайта - Mu BIT