Skip to Content

Апостолът на свободата на Украйна Тарас Шевченко оживя в изложба

Изложба, разказваща за живота и творчеството на големия украински поет и художник Тарас Шевченко, бе открита в зала „Георги Баев” на Културен център „Морско казино”. Инициативата за експозицията, с която Бургас се присъединява към честването на 200 години от рождението на Шевченко, е на почетния консул на Украйна в Бургас Димитър Караненов. Тя е осъществена със съдействието на украинското посолство у нас.
На откриването на изложбата присъстваха генералният консул на Украйна във Варна Ирина Димитренко, почетният консул на Украйна в Бургас Димитър Караненов, областният управител на Бургаска област Павел Маринов, заместник-кметът на община Бургас Красимир Стойчев.
„Ние наричаме Шевченко Апостол на правдата и свободата. Той говори с пламенните си думи, за да я защити от нашествениците, зове към борба, оставяйки на своите още неродени сънародници най-важни посоки”, подчерта в словото си Ирина Димитренко, която направи аналог със сегашното време на изпитания за Украйна. „Словото на Шевченко остава като надежден щит и днес, когато с помощта на нови технологии се опитват да спрат процеса на националното самосъзнание на нашия народ”, каза още тя.
Експозицията, която ще остане на разположение на жители и гости на Бургас до 13 април, е под наслов „Тарас Шевченко и България”. Тя представя оригинали на негови ръкописи, акварели и офорти, архивни документи и факсимилета, някои от които се изваждат от хранилищата за първи път. Сред експонатите, илюстриращи едни от емблематичните моменти от живота и творческата дейност на Шевченко, са картини от колекцията на националния музей в Киев, който носи неговото име, както и документи от личните архиви на български творци и изследователи, съхранявани в научния архив на БАН и материали от архивните фондове на историческия архив при националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий”. Интерес представляват първите преводи на Шевченкови творби.
Фокусът в изложбата е поставен върху влиянието на Шевченко над българските възрожденски дейци и техните творби. Проследен е интересът на българските изследователи към творчеството на украинския поет през различните периоди на българската държава. Един от акцентите е поставен върху взаимоотношенията на БАН и научното дружество „Шевченко”.
В контекста на експозицията се вписват и подредени предмети на украинския национален бит, изработени от живеещите в Бургас украинци. Те са около 250 и водят оживен организационен живот, сподели председателят на украинската диаспора в града Мариан Горбан. От името на сдружението в програмата за откриване на изложбата се включи украинката Стела Бедова, която изпълни песен по текст на Тарас Шевченко. Стихове на поета на руски и български език поднесоха младежи от театралната школа в Общински детски комплекс, а музикалния щрих добави Елена Христова от клуб „Сезони”.

 



Партньори

Дизайн на сайта - Mu BIT