Skip to Content

Седми литературен конкурс "Недоизречено"

Дата на събитието: 
Пт, 13/03/2015 - 16:30 - 22:15

На 13 март, петък, от 19:00 ч. – награждаване в Пловдив

и нов старт в Плевен



Плевен ще бъде домакин на седмия нестандартен литературен конкурс „Недоизречено”. След извънредно успешното си четвърто национално издание, проведено през миналата година във Варна, благодарение на морската поетеса Мариела Русева, която е и съосновател на проявата, сега седалището на инициативата за втори път излиза извън територията на Пловдив. 

Домакин на седмото издание ще бъде популярната и зад граница плевенска поетеса Албена Декова, която заедно със свои съмишленици ще даде старт на надпреварата на 13 март, петък. Тя е ръководител, в партньорство с писателя Йордан Ганчовски, на Средношколски литературен клуб по творческо писане и журналистика "Смяна". Последната ѝ книга “Разцъфтяла тишина”, която излезе преди броени дни, е съвместна продукция с албанския писател от гръцки произход Вангелис Зафиратис и съдържа поетичните писма, които двамата си разменят след запознанството им по време на международна писателска среща.
Точно по същото време, на 13 март, петък, от 19:00 часа, в Книжарница Кафе-клуб Сиела, намираща се в МОЛ Пловдив, ул. Перущица 8, ще започне връчването на наградите на победителите в предходното шесто издание на конкурса, което стартира в края на миналата година по инициатива на учениците от Френската езикова гимназия „Антоан дьо Сент-Екзюпери” в града на тепетата. 
Освен паричните призове за първо, второ и трето място, в общ размер на 200 лв., осигурени от проф. Димитър Димитров, ректор на Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите (ВУАРР), тези от наградените, които са от Пловдив, ще получат и безплатни читателски карти от директора на НБ „Иван Вазов“, г-н Димитър Минев, както и от някои пловдивски читалища, между които НЧ "Шалом Алейхем – 1945 г.", НЧ "Съвременник-1986" и НЧ „Алеко Константинов – 1954”. 
В плевенското издание на „Недоизречено“ отново ще бъдат обособени две категории: за младежи до 21 г. („21–“), както и за участници, които са надхвърлили тази възраст („21+”). Тъй като проявата ще бъде обявена за национална, няма да има ограничение относно местоживеенето на кандидатите и от двете групи.
Текстовата матрица, върху която кандидатите ще пишат, може да бъде намерена в официалния сайт на Стефан Бонев:http://stefanbonev.eu/, както и в профилите му в социалните мрежи Фейсбук и Гугъл плюс. Готовите произведения трябва да се изпращат на електронна поща: , в периода от 13 март, до 24:00 ч. на 10 април 2015 г. Награждаването ще бъде на 24.4.2015 г. в Града на бойната слава.
В журито, заедно с Албена Декова, отново ще влязат съавторката на „Недоизречено“ Мариела Русева, литературоведът и университетски преподавател Здравко Дечев, председателят на Дружеството на пловдивските писатели Начо Христосков и Елена Диварова – поетеса и ръководител на курс по творческо писане към читалище "Възраждане 1983“ в Пловдив. 
През миналата година „Недоизречено” получи престижната награда „Пловдив” за проведените през 2013-а две ученически издания в ЕГ „Иван Вазов“ и ГХП „Св. св. Кирил и Методий“ в града. Текстовата матрица е еднаква за всички досегашни конкурси и съдържа ключови думи, препинателни знаци и бели полета за попълване от съответния участник. Ставайки съавтори на Стефан Бонев, кандидатите сътворяват автентични литературни произведения. Ограничения по отношение на темата, сюжета и жанровете няма. В досегашните конкурси са участвали разкази, импресии, бели и римувани стихове, дори криминалета, диалози и глави от бъдещи романи.



Партньори

Дизайн на сайта - Mu BIT