Skip to Content

„…Един миг мечтан цели пет столетия”- изложба по случай 140 години от освобождението на Търговище

Дата на събитието: 
Чт, 25/01/2018 - 10:45 - Пт, 30/03/2018 - 10:45

На 29 януари 2018 година се отбелязват 140 години от Освобождението на град Търговище. По този повод Регионален исторически музей - Търговище, съвместно с Художествена галерия ,,Никола Маринов” – Търговище, представят изложбата „…ЕДИН МИГ МЕЧТАН ЦЕЛИ ПЕТ СТОЛЕТИЯ”. Тя ще бъде открита на 25 януари /четвъртък/ от 17:00 часа в Славейковото училище.

В експозицията са изложени експонати от фонда на Регионален исторически музей – Търговище, свързани с Руско – турската Освободителна война 1877 – 1878 г. и Освобождението на гр. Търговище.

На първо място това е руското и турско огнестрелно и хладно въоръжение по време на Руско –турската война: пушки от системите „Крнка”, „Шаспо”, „Уинчестър” и „Снайдер”, револвери „Смит&Уесън”, казашка шашка, саби „Златоуст”, ятагани и пистолети - кремъклии.

Специален акцент са участниците в Българското опълчение, свързани с Търговище и Търговищкия край. Опълченците Иван Цачев, Велико Филипов, Иван Пенчев Дойчев и Стати Томов са представени чрез фотографии, лични вещи, медали и отличия. Снимки и документи, разказват за щабс капитан ИванНиколаевич Шостак(1850– 1918г.), руският офицер, ротен командир в шеста опълченска дружина, свързан трайно след Освобождението с Търговище.

Свидетелства пряко свързани с освобождението на гр. Търговище са   фотографии с образите на Досю Тодоров Бялкалпаков и Геню Димитров, участници в една от групите смели джумалии отишли през януари 1878 г в гр. Омуртаг, за да викат руските войски за спасението на гр. Търговище от пълно унищожение. Семейна фотография на търговеца х. Ангел х. Друмев с неговия зет Димитър х. Марков ни връща към онези страшни моменти, когато стават едни от организаторите на отбраната на българите в махала ,,Варош” на града и загиват, защитавайки около 300 души в дома на търговеца. Семейна фотографии ни представят Иван Радев Сапунджиев (Сапунджи Иван), взел участие в защитата на българското население в махалата ,,Варош”, както и х. Еню х. Друмев, пръв възвестил за идването на руските войски в града.

Три стари книги от 19 в., са запечатали писмени свидетелства, свързани с освобождението на с. Вардун и гр. Търговище.

Специално място в музейния разказ имат откритите през 1972 г. реликви от старото руско военно гробище в гр. Търговище.

В изложбата има своето неотменно и задължително място знамето на първата българска войскова част в гр. Търговище след Освобождението - Българската земска войска.

Художествени щрихи и един по-съвременен отглас от събитията е представеният  цикъл от графики на роденият в гр. Търговище – художник Симеон Халачев (1919 – 1983 г.). 9 от тях са свързани с темата за Освобождението на гр. Търговище. Графиките са притежание на Художествена галерия „Никола Маринов”.

Изложбата ще бъде експонирана до края на м. март т.г.

Във връзка с честванията на 140-годишнината от Освобождението на гр.Търговище, изложбата ще бъде отворена за посещение със свободен вход:

На 28 януари /неделя/, от 11.00 до 13.00 ч.

На 29 януари /понеделник/, от 9.30 до 17.00 ч.

 

Регионален исторически музей - Търговище



Партньори

Дизайн на сайта - Mu BIT