Skip to Content

„Зверското синьо“ от Филип Ридли за първи път на българска сцена в НАТФИЗ

Дата на събитието: 
Пт, 08/02/2019 - 19:00 - Вт, 26/02/2019 - 21:15

„Зверското синьо“ от Филип Ридли за първи път на българска сцена в НАТФИЗ!

Авторът на пиесата Филип Ридли е малко познат в България. Истината е, че творчеството му е многообразно – писател, художник, киносценарист, кинорежисьор, композитор на филмова музика, фотограф и драматург. В театъра Ридли е известен с противоречивите си пиеси. Цитиран е за основоположник на театралното течение „In-yer-face“ („Направо в лицето“), с „The Pitchfork Disney“ (1991), смятана от мнозина за една от най-значимите творби в развитието на стила. 

Пиесата „Зверското синьо“, за българската театрална сценаоткри Сава Драгунчев. Тя е специално преведена от дългогодишния асистент на проф. Стефан Данаилов, който, освен със задълбочената си работа в НАТФИЗ, е познат на широката публика с впечатляващите си роли на сцената на Народния театър, в чиято трупа е от 2009 година. Специализирал в Шекспировия театър „Глобус“ в Лондон и в Кралския Шекспиров Театър в Стратфорд на Ейвън, Великобритания, д-р Драгунчев е член на Британската Шекспирова Асоциация.

Творческия проект „Зверското синьо“ в Театър НАТФИЗ, се реализира с  участието на сценографите Елис Вели, Ванина Цандева и многократния носител на наградите „Аскеер“ и „Икар“ - Никола Тороманов. Определено, класът на проф. Стефан Данаилов работи с високо вдигната летва, при това в спектакъл, който ще разчита и на мултимедийните решения на Димитрис Георгиев.

Добави още снимки: 


Партньори

Дизайн на сайта - Mu BIT