Skip to Content

„Ракурси на душата“ на Никола Гулев

„Ракурси на душата“ на Никола Гулев – един начин да погледнем вътре в себе си, за да извадим нещо добро от душата си

 

Миналата вечер в салона на галерия „Възраждане“ в сърцето на Стария град беше открита изложба живопис „Ракурси на душата“ на младия пловдивски живописец Никола Гулев, който в края на 2019-та бе номиниран за млад автор на гр. Пловдив от Дружество на пловдивските художници в „Годишна изложба на Дружество на пловдивските художници”2019, провела се в Галерия „Капана”.

 

Сред гостите на откриването бяха заместник-кметът по култура, археология и туризъм на община Пловдив Пламен Панов, актьорът Симеон Алексиев, приятели и почитатели на изкуството на твореца.

 

Експозицията и автора бяха представени от галеристката Красимира Алексиева, която сподели своята радост и удовлетворение от възможността да наблюдава от първо лице развитието на твореца, неговото израстване и надграждане с всяко изминала година, тъй като галерия „Възраждане“ е представяла до момента 4 самостоятелни изложби на Никола през 2013, 2014, 2016 и 2018г.

 

„Виждате лицата в картините. Това са хората, решили да останат в България. Лицето е прозорецът на душата. Но вглеждаме ли се достатъчно активно в него? В лицето на човека до нас, на близките си, на хората в автобуса, на улицата? Истината е, че минаваме безразлични и затворени в себе си. Тази изложба ще ни подскаже, че трябва да се вглеждаме повече. Че е хубаво да питаме човека до нас: Как мина деня ти?

Със сигурност „Ракурси на душата“ има социален привкус и аз искрено се надявам, някое лице от картините да ви завладее, да го припознаете. Това е начин да погледнем вътре в себе си, за да извадим нещо добро от душата си. Никола Гулев майсторски е създал галерия от ликове, които ще ни предизвикат със своите тайни и истини, ще събудят нашите чувства“, каза на откриването галеристката Красимира Алексиева.

„Дано да съм успял да ви докосна с нещо като автор!“, отговори художникът.

 

Никола Гулев е роден в гр. Пловдив през 1987 г. През 2006 г завършва художествена гимназия „Цанко Лавренов” в гр. Пловдив със специалност „Живопис“. През 2010 г. се дипломира като бакалавър по Педагогика на обучението по изобразително изкуство със специалност „Живопис“ в Академия за музикално танцово и изобразително изкуство под ръководството на доц. Румен Жеков. От 2010 г. е член на Дружеството на пловдивските художници. През 2012 г. завършва магистърска степен по живопис в Академия за музикално танцово и изобразително изкуство с пълно отличие. От 2016 г. придобива научна титла – Доктор по методика на обучението по изобразително изкуство. Никола Гулев работи и твори в гр. Пловдив. Картините му са част от колекции на ценители в България, Испания, Португалия и Англия.

Изложбата в галерия „Възраждане“ ще продължи до 02.03.2020 г.

Още снимки: 


Партньори

Дизайн на сайта - Mu BIT