Skip to Content

Гласът на „Страдивариус“ - световноизвестната оперна прима Красимира Стоянова омая пловдивчани с възхитителен рецитал

Гласът на „Страдивариус“ - световноизвестната оперна прима Красимира Стоянова, сопран, Камерзенгерин на Виенската опера откри XI Международен фестивал “Дни на музиката в Балабановата къща” 2020. Първият концерт от пролетното издание на един от най-елитните форуми за класическа музика в България, част от Културния календар на Община Пловдив, се състоя на сцената на Малката раннохристиянска базилика.

Клавирният съпровод бе поверен на един от най-известните акомпаниращи пианисти проф. Боряна Ламбрева. Поради огромния интерес към събитието и ограничения брой места в залата, то беше излъчвано и на LED екран в дворното пространство на Малката базилика, като по този начин по-голям брой публика имаха възможност да се насладят на ангелския глас на знаменитата певица, която омая пловдивската публика с рецитала си от творби на Джакомо Пучини, П.И.Чайковски и Сергей Рахманинов.

Фестивалът бе открит от Мила Павлова, артистичен директор на Фондация „Музикартисимо“ и Пламен Панов – заместник-кмет по култура, археология и туризъм на община Пловдив.

Мила Павлова изказа своята огромна благодарност към община Пловдив, заради дългогодишната подкрепа и коректно партньорство. „Тази подкрепа ни даде и спокойствието,  още по-ценно и важно в условията на пандемията, което ни позволи да направим необходимите промени, но да мислим и работим активно да се случи най-доброто на сцената на фестивала“, каза Мила Павлова.

Заместник -кметът Пламен Панов поздрави гостите от името на Кмета на Пловдив Здравко Димитров, който бе изпратил и красива кошница. „За мен е висока чест и удоволствие да открия XI-ия Международен фестивал “Дни на музиката в Балабановата къща” - едно от най-елитните музикални събития в България! Щастлив съм, че като  част от Културния календар на Община Пловдив, година след година, фестивалът гради образа на нашия град като законодател на музикални събития от най-висока класа. Днешното откриване е една малка победа над последиците от пандемията, която не успя да ни спре. Фестивалът стартира триумфално и изкачва най-високия връх с концерт на  световноизвестната оперна прима Красимира Стоянова. С огромно удовлетворение бих искал да отбележа още един важен факт, че „Дни на музиката в Балабановата къща“ има една безценна мисия  – да предоставя форум за изява на млади дарования, като им осигурява рядката привилегия да свирят на една сцена с прочути артисти, да участват  в майсторски класове, водени от световноизвестни корифеи в професията.“, каза заместник-кметът Панов. Той благодари специално на Мила Павлова – сърцето, „двигателят“ на фестивала за неуморните усилия и вдъхновение,  заради които „Дни на музиката в Балабановата къща“  се превърна в събитие с уникален знак.  

„Благодаря ви, че сте тук. Без маски, без ръкавици и ..щастливи! Готови да се понесете на крилете на музиката и на ангелите. В тази удивителна зала има ангели и те са навсякъде около нас. Сигурна съм!“, каза Красимира Стоянова, която отново бе подготвила изненада за публиката. В последните години световната оперна прима отдава време и сили на обучението и подкрепата на млади таланти. От 2017 тя задълбочава сътрудничеството си с МФ „Дни на музиката в Балабановата къща” чрез инициирането на поредица от концерти, в които представя млади перспективни певци, избрани и подготвени от нея.

На своя рецитал в Малката базилика миналата вечер, тя представи младата българска надежда, 22- годишният тенор Йосиф Славов, на когото със сигурност предстои бляскава музикална кариера. Големият артист, Красимира Стоянова, след бурните аплодисменти, неколкократни бисове, на финала на своя рецитал пя заедно с Йосиф. След концерта тя бе изненадана от свои състуденти и колеги, които я чакаха с огромно вълнение.  Красимира Стоянова завършва своето висше музикално образование в АМТИИ – Пловдив със специалности: цигулка, пеене и музикална педагогика и работи няколко години като цигулар в Пловдивска филхармония.

Днес, фестивалната програма продължава. На откритата сцена в къща Хиндлиян от 18.30 часа ще зазвучи бароковата цигулка на Зефира Вълова – безспорен корифей в България в областта на предкласиката, бароковия фагот на  Сабина Йорданова и чембалото на Василий Илисавски.



Партньори

Дизайн на сайта - Mu BIT