Skip to Content

Музиката лекува - поредица концерти на Нов симфоничен оркестър в Александровска болница

Дата на събитието: 
Вт, 24/11/2020 - 11:00 - 13:00

 

От 24 ноември, Нов симфоничен оркестър представя поредица от концерти за пациентите от Психиатричната клиника на УМБАЛ „Александраска” и всички медици на болницата, като концертите ще се стриймват в някой от отделенията с ограничен достъп.

 

Инициативата е подкрепена от Национален фонд "Култура" по програмата Социално ангажирани изкуства. Пет камерни матинета с различни ансамбли от Нов симфоничен оркестър ще представят шедьоври от световната музикална класика.

 

Първото матине, от 11.00 часа е на 24 ноември, ще звучи музика от Менделсон и Астор Пиацола в изпълнение на Нона Кринчева - пиано, Ивайло Данаилов - цигулка и Виктор Трайков - виолончело.

 

 

 Нов симфоничен оркестър откри 30-ия си юбилеен сезон на 6 октомври с концерт в  Католическия храм и творби от ренесанса и романтизма.

Инициативата бе подкрепена от "Солидарност в културата" на Столична община.

 

 

Малко по-късно /1-6 ноември/, Нов симфоничен оркестър реализира  Фестивал "Царско село" с предизвикателна програма, представяща в отделните концерти различните групи и музиканти в състава.

Музика за струнни инструменти и творби от Григ и Брамс под диригентството на Петко Димитров, перкусионна вечер с модерна музика, два концерта, посветени на 250-годишнината от рождението на Бетовен под музикалното ръководство на артистичния директор на оркестър Борислав Йоцов в Септет, оп. 20 и Струнен квартет №6, изпълнен от квартет "Credo".

 

Кулминация на фестивала бе прожекцията на легендарния документален запис /1984 г./ от концерт на Пловдивска филхармония под диригентството на Добрин Петков - Оратория "Жана Д’арк на кладата" от Артур Онегер.

 

Проектът "Фестивал Царско село" бе подкрепен от Министерство на културата.

 

 

 



Партньори

Дизайн на сайта - Mu BIT