Skip to Content

Сантиментална изложба в галерия Сариев

Дата на събитието: 
Сб, 02/03/2013 - 11:00 - 13:30

Отворен разговор между авторите Недко и Димитър Солакови и куратора Яра Бубнова организират пловдивската галерия Sariev Contemporary и artnewscafe в града под тепетата. Разговорът ще се проведе на 2 март от 11:00 часа по повод  “Сантиментална изложба” в Галерия Sariev Contemporary, която ще бъде открита на 1 март. Експозицията представя за първи път в едно пространство творбите на трите поколения творци -  Митьо Солаков, Недко Солаков и Димитър Солаков.

В разговора между Яра Бубнова, Недко и Димитър Солакови ще се потърсят отговорите на въпросите как се създава поколение артисти, има ли разлика в поколенията, когато става въпрос за ролята и мястото на художника в обществото, влияят ли се творците помежду си, когато са в една семейна линия. Еднакви въпроси, търсещи различните отговори от годините.

Недко Солаков ще припомни кои са живописните работи, правени за децата му. Ще обясни също защо и къде пише имената на децата си в инсталациите и каталозите си.

Гостуващите автори ще ни разкажат кои са им предпочитаните пространства за изява, къде са разликите и припокриванията. Ще се потърси значението на сантимента и специфичните му лични измерения. Животът в изкуството при Недко Солаков и  изкуството в живота при Димитър Солаков. Изложбата ще подължи от 1 март од 30 април в Галерия "Сариев".

Биография на участниците:

От началото на 90те години на 20 век НЕДКО СОЛАКОВ (р.1957г. в Червен Бряг, България, живее в София) участва в изложби по целия свят. Негови работи са показвани на Aperto’93 (Биенале във Венеция); на 48-то, 49-то, 50-то и 52-то Биенале във Венеция; на 3-то, 4-то и 9-то Биенале в Истанбул; Сао Паоло’94; на Манифеста 1, Ротердам; на 2-то и 4-то Биенале в Гуангджу; на 5-то Биенале в Лион; на Sonsbeek 9 в Арнхем; на 4-то и 5-то Биенале в Цетинье; на 1-то Биенале в Лудж; на 7-то Биенале в Шарджа, Обединени Арабски Емирства; на 3-то Биенале в Тирана; на 2-то Биенале в Севиля; на 2-то Биенале в Москва; на Документа 12; на 16-то Биенале в Сидни; на Prospect 1, Биенале в Ню Орлиънс и на Биеналето в Сингапур, 2011; на Документа 13;. През последните години авторът има  самостоятелни изложби в Museu do Chiado Лисабон; Stichting De Appel, Амстердам; CCA Kitakyushu, Япония; Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía, Мадрид; The Israel Museum, Йерусалим; Centre dArt Santa Monica, Барселона; Kunsthaus, Цюрих; Castello di Rivoli, Риволи; Градска Художествена Галерия, София и Galleria Borghese, Рим. През 2003-2005 самостоятелната му изложба “A 12 1/3 (and even more) Year Survey“ бе представена в Casino Luxembourg, Rooseum, Малмьо и О.К Centrum, Линц, а през 2008-2009 изложбата му „Emotions” бе показана в Kunstmuseum Бон, Kunstmuseum St. Gallen и в Institut Mathildenhoehe, Дармщат. През 2011-2012 неговата най-голяма до сега ретроспектива “All in Order, with Exceptions” е представена в Ikon Gallery, Бирмингам; Fondazione Galleria Civica, Тренто (“All in (My) Order, with Exceptions”); S.M.A.K., Гент и Fundação de Serralves, Порто.

ДИМИТЪР СОЛАКОВ е роден през 1987 г. и завършва Нов Български университет, София. Използва основно медията на фотографията и видеото. В работата си изследва връзката между природата, урбанизацията и човека, поставен между двете. Творбите му могат да бъдат както много лични, така и съвсем дистанцирани, от позицията на страничен наблюдател. Негови фотографии са участвали в редица международни изложби, част от които са: “The Power of Doubt”, Times Museum (Гуанджоу, Китай), Bienal de Cuenca XI (Куенка, Еквадор), PHotoEspaña (Мадрид, Испания).

ВЯРА БУБНОВА е куратор и критик на съвременно изкуство. Родена е в Москва. Работи в Националната галерия за чуждестранно изкуство, отдел Източно-европейско изкуство и преподава в Софийския университет Св. Климент Охридски, магистърска програма Изкуства и съвременност (катедра Културология). Тя e създател и директор на Института за съвременно изкуство — София. Яра Бубнова е куратор на над 20 международни изложби в областта на съвременното изкуство, както и на българското национално участие в 48 Венецианско биенале, Венеция (1999); 3 Биенале в Цетине, Черна гора (1997); 4 Международно биенале в Санкт Петербург, Русия (1996); 4 Международно истанбулско биенале в Истанбул, Турция (1995); 22 Международно биенале в Сан Пауло, Сан Пауло, Бразилия (1994).



Партньори

Дизайн на сайта - Mu BIT