Skip to Content

100 Gypsy Violins откриват Есенния салон на изкуствата в Пловдив

Изключителните виртуози в световната класическа музика 100 Gypsy Violins ще открият Есенния салон на изкуствата в Пловдив на 1 септември. С концерт на Античния театър унгарските цигулари ще представят необузданите ритми на унгарската и международна циганска музика, пречупена през класическото звучене.

Уникалният унгарски цигулков оркестър, свирил на най-престижните сцени като Виенската Щатсопера, величествената зала „Олимпия“ в Париж и „Роял Алберт Хол“ в Лондон. Репертоарът на ансамбъла включва както унгарска и международна циганска музика от Виторио Монти и Григорис Диницу, така и класически композиции от Йоханес Брамс, Йохан Щраус,  Джордж Бизе, Арам Хачатурян, Пабло де Сарасате.

От стоте музиканти в оркестъра, цигуларите са 60, деветима са виолистите, 6 души свирят на виолончело, а 10 – на контрабас. Освен струнни инструменти в ансамбъла има също 9 кларинета и 6 цимбали.

Това е най-големият симфоничен цигански оркестър в света. Виртуозите ще свирят без партитури, само по памет. Облечени в традиционни унгарски носии, 100 Gypsy Violins носят топлотата на циганския фолклор.



Партньори

Дизайн на сайта - Mu BIT