Skip to Content

Първа самостоятелна изложба на Стефан Николаев в галерия Сариев

Дата на събитието: 
Сб, 11/05/2013 - 17:00 - Нд, 30/06/2013 - 22:30

Пловдивската Галерия Sariev Contemporary ще представи от 11 май до 30 юни самостоятелната изложба на Стефан Николаев “Half-Life”. Куратор на събитието е Емил Урумов. Експозицията ще бъде открита в 18:30 часа в присъствието на автора и куратора, а час и половина преди това в artnewscafé ще се състои разговор със Стефан Николаев и куратора Емил Урумов и представяне на каталога “One for the Money, Two for the Show”.

“Half-Life” е първата самостоятелна изложба на Стефан Николаев (р. 1970, София) в Sariev Contemporary. Изложбата, която може да бъде разгледана между 11 май и 30 юни, представя селекция от нови произведения и знакови творби на живеещия в Париж и София художник.

Не без ирония – често срещано оръжие (на труда) при Николаев – “Half-Life” си поставя за цел да намери скулптурна развръзка на многобройни обществени теми, между които: останките от лична свобода в съвременното потребителско общество, насилието като легитимно платежно средство в социалните отношения и възможните взаимовръзки (или къси съединения) между личната история и големите исторически и художествени разкази.

Заглавието на изложбата, което в ядрената физика означава периода на полуразпад на радиоактивните елементи, произтича от желание за деконструкция на ретроспективния изложбен формат и едновременно с това обобщава шизофренната раздвоеност на съвремието ни между желанието за прогрес и хроничната културна и икономическа посредственост . Без перспектива за холивудски хепиèнд, представените в “Half-Life” творби поставят под въпрос смисъла от обитаването на вододелната линия между илюзията за перманентен растеж и реалността на обществения упадък.

В деня на откриването в artnewscafé в Пловдив ще се проведе разговор между Стефан Николаев и куратора на изложбата Емил Урумов, в рамките на който ще бъде представен каталогът на Николаев “One for the Money, Two for the Show” (Presses du Réel, Франция, 2013, френски/английски, 240 стр., с текстове на Яра Бубнова, Пол О’Нийл и Емил Урумов).



Партньори

Дизайн на сайта - Mu BIT