Skip to Content

100 GYPSY VIOLINS възпламениха публиката на Античния театър

Уникалният оркестър „100 цигански цигулки“ завладя публиката на Античния театър в Пловдив с прекрасните си изпълнения на популярни произведения от световната класика. Чардаш, кан кан, известни валсове, френски шансон, бяха само част от мелодиите, които виртуозните музиканти изсвириха на античната сцена. Над 3000 пловдивчани аплодираха оркестъра, с чиито изпълнения започна тазгодишният Есенен салон на изкуствата.

В продължение на два месеца Пловдив по традиция ще бъде домакин на множество изложби, концерти, премиери на книги и филми и фестивали.  Проявите започнаха от днес с откриването на Националните есенни изложби, които тази година преминават под надслов „Форсиране на избора“. Час по-късно на сцената на Античния театър кметът Иван Тотев откри Есенния салон на изкуствата, а веднага след  това започнаха наситените с емоция изпълнения на световноизвестната формация 100 GYPSY VIOLINS.

В първата част на концерта, облечени с национални унгарски носии, музикантите изсвириха популярни валсове и танци. „Унгарски танц №5“, прословутият Кан кан на Офенбах, Валсът на цветята от балета „Лешникотрошачката“ бяха само част от изпълненията до 15-минутния антракт. Публиката аплодира импровизациите на цимбалисти, цигулари и кларинетисти и умело партнираше на музикантите в изпълненията им с аплаузите си. Те изпълниха дори импровизация по български народни мотиви.

Във втората част цигуларите се появиха в официално вечерно облекло и изсвириха няколко музикални компилации, събрали фрагменти от известни оперети. В края на концерта те бяха извикани няколко пъти на бис, като завършиха програмата си с френската песен „Живот в розово“.  

Оркестърът 100 GYPSY VIOLINS е съставен от сто унгарски музиканти. Създаден е през 1985 година. Историята им е много интересна – те се събират на погребението на унгарския цигулар Шандор Ярока. Негови колеги идват, за да го изпратят в последния му път със своите инструменти.  След траурната церемони, те започват да свирят и изумяват хората. По този начин се ражда 100 GYPSY VIOLINS.  

Оркестърът се състои от 60 цигулки, 9 виоли, 6 чела, 12 двойни баса, 7 кларинета и 6 цимбала. Музикантите репетират без партитури и на концерти свирят по памет в уникален синхрон.

След Пловдив 100 GYPSY VIOLINS ще имат концерти в Бургас – на 3 септември и във Варна – на 6 септември.

Снимка: 
Светослава Георгиева


Партньори

Дизайн на сайта - Mu BIT