Skip to Content

„Алеф” ще отбележи спасяването на българските евреи с филм

Дата на събитието: 
Пон, 10/03/2014 - 18:30 - 20:30

Център за еврейско-българско сътрудничество се учреди в Бургас. Организацията ще спомага за утвърждаване на връзките и комуникацията между двата народа не само на територията на държавите България и Израел, но и в диаспора по света. Центърът е наречен символично „Алеф”, което е първата буква на еврейската азбука и носи семантиката на началото, възраждането и светлината.

Центърът е непартийна, доброволна, демократична обществена и самоуправляваща се организация, която ще работи според действащото законодателство на Република България. Учредителите са изявени
евреи и българи, доказали своята обществена активност и симпатии към запазване и развиване на еврейско-българските отношения. Целта е развиване нa културните, социалните и икономически връзки с еврейски и израелски институции, фирми и личности, както и създаване на инициативи, които да дават добри примери за интеграция между българи и евреи.

Чрез дейностите „Алеф” ще проучва и популяризира дълбоките културно-исторически връзки между двата народа през хилядолетията, ще показва, че космополитната и толерантна атмосфера в българското общество е жива и превръща България в един модерен и отворен свят.

Чрез своите активности център „Алеф” ще популяризира уникалния акт на спасение на 50 000 български евреи по време на Втората световнa война и ще отдава дължимата почит и благодарност към онези българи, с принос за това.
С вълнуващия документален филм „Да помним” Центърът ще отбележи 71-та годишнина от спасяването на българските евреи от лагерите на смъртта. Точно на датата 10 март /когато са спрени ешалоните на смъртта/ в Културен център „Морско казино”, зала „Петя Дубарова” в Бургас от 18.30 часа филмът ще бъде излъчен при свободен вход.
Точно преди 71 години, на 9 март 1943 г., след широк обществен натиск и надигаща се вълна на народно негодувание българският парламент отменя заповедта на правителството на Богдан Филов за депортация и така спасява всички евреи граждани на България от сигурна смърт. Решението е мотивирано от широко разгърналото се сред цялото общество движение за противопоставяне на нацисткия проект за тотално изтребление на един цял етнос. Интелигенция, църква, общественици, обикновени работници и селяни, държавни служители и политици независимо от партийната си принадлежност се обединяват около каузата да не дадат българските евреи за депортация и масово унищожение в Германия. Това е събитие без прецедент в световната история и неговото значение, като проявление на един колективен подвиг на българския народ, ще бъде все повече оценявано сред международната общост в бъдеще.
Вечерта, посветена на 71-та годишнина от спасяването на българските евреи, още веднъж ще напомни за бурните събития в годините на Втората световна война в България и Бургас. Местната общественост, заедно с депутати, общински съветници и кмета на града не са допуснали депортацията на нито един евреин. Филмът „Да помним” ще изнесе на повърхността малко известни факти за еврейската общност и за нейните спасители. Ще припомни имената на хората, които не са се уплашили да отстояват своите човешки ценности в опасните години на война и репресии: тогавашният кмет на Бургас д-р Дянко Пръвчев, депутатът Петко Росен, големи търговци и индустриалци като Пеев, Мешков и Скрипалчев, Владимир Керин Любомир Зурков, Сава Димов, Александър Хаджипетров, Петър Велчев, Росен Чорбаджиев, Панайот Георгиев, Меню Владков, Жени Патева, д-р Теодоси Болгуров и много други.

С присъствието си на честването и със своята активна позиция най-младите ще докажат, че нищо не е забравено. Че не се плашат от пътуването назад в историята за да съприживеят изстраданото, да го изтълкуват по свой начин и да го отнесат към бъдещето.

Центърът за еврейско-българско сътрудничество възнамерява да отправи призив към световно-известния сценарист и режисьор Стивън Спилбърг за интерес от негова страна към приноса на българите в цивилизационното богатство на човечеството с акта на Спасението на евреите от най-зловещата машина за масово изтребление в историята. Президент на „Алеф” е Алберта Алкалай, която активно е работила за фондацията на Спилбърг „Оцелелите от Шоа” и има благодарствено писмо от звездата за своя принос и работа по проекта да бъде запазена паметта на оцелелите.



Партньори

Дизайн на сайта - Mu BIT