Skip to Content

Световна премиера на „Дивертименто гроссо“ в изпълнение на Радиосимфониците и Биг бенда на БНР

Дата на събитието: 
Пт, 16/05/2014 - 19:00 - 21:15

Произведението „Дивертименто гроссо“ на Любомир Денев ще прозвучи за първи път в изпълнение на Радиосимфониците и Биг бенда на БНР. Световната премиера на творбата, създадена по поръчка на БНР, ще се състои в зала „България“ на 16 май от 19:00 ч.
По време на традиционния петъчен концерт на Симфоничния оркестър на БНР, под палката на Любомир Денев, ще звучи и музиката на Гершуин. Софийската публика ще чуе „Кубинска увертюра“ и „Рапсодия в синьо“.
Музиката в „Кубинска увертюра“ е изпълнена с енергия, цветове и карибски ритми и изразява впечатленията на Гершуин от Хавана. Композиторът я създава за два месеца – юли и август на 1932 година. Творбата, с работното заглавие „Румба“, носи привлекателността и атрактивността на танца и на характерните за Куба перкусии. „Кубинска увертюра“ е ярка демонстрация на умението на Гершуин да борави с „палитрата“ на симфоничния оркестър.
Изключително популярната „Рапсодия в синьо“ е написана през 1924-та, като е композирана за пиано и биг бенд. Две години по-късно Ферд Грофе я разработва за „театрален оркестър“ , а чак през 1942 е публикувана оркестрацията за симфоничен оркестър. Оттогава тя става част от класическия афиш. Любопитно е заглавието на концерта, в който за пръв път прозвучава „Рапсодия в синьо“ – „Един експеримент в модерната музика“. Интересен е и фактът, че Гершуин завършва партията на пианото изцяло едва след премиерата. Иначе, успехът на Рапсодията е моментален и траен.
Изборът Любомир Денев да бъде диригент и солист на концерта на Радиосимфониците и Биг бенда в зала „България“ е съвсем целенасочен. Денев учи в Средното музикално училище в София като перкусионист, а след това завършва дирижиране в БДК /Националната музикална академия „П. Владигеров“/ в класа на проф. Константин Илиев. Посещавал е и майсторските класове на Франко Ферара, дирижира почти всички родни симфонични оркестри. Любомир Дене е носител на множество награди, сред които и „АСКЕЕР“ за театрална музика. Пише музика за филми, балетни спектакли. През 2006-а година получава „Кристална лира“ за най-добър джаз изпълнител. Като джаз пианист е гастролирал в Чехия, Словакия, Унгария, Полша, Румъния, Германия, Португалия, Франция, САЩ, Холандия, Норвегия. Негова авторска музика е звучала из цяла Европа, Мексико, Турция, Индия, Русия, Канада, САЩ, Китай и Египет.
Не пропускайте концерта на Радиосимфониците, със специалното участието на Биг бенда на БНР на 16 май (петък) от 19.00 ч. в зала „България“!
 Партньори