Skip to Content

Концерт на Старозагорската опера в ЮНЕСКО по повод годишнината на Борис Христов

На 4 ноември  в зала 1 на ЮНЕСКО в Париж се състоя гала концерт по повод на 100 -годишнината от рождението на Борис Христов, под патронажа на Генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова.

Концертът бе организиран от Постоянното представителство на Република България към ЮНЕСКО с подкрепата на Министерство на културата и Продуценска къща ITNG PRODUCTIONS, c артистичен директор Цвети Нешев. Годишнината фигурира в календара от събития, приет от 37-та сесия на Генералната конференция на ЮНЕСКО през 2013 г.

Хорът и оркестърът на старозагорската опера под диригенството на Диан Чобанов и с участието на солистите Милена Георгиева, Елена Баръмова, Борис Тасков, Васил Слипак и Добромир Момеков, изпълниха известни арии от опери на Моцарт, Пучини, Верди, Росини и Бизе.
Програмата бе представена от реномираната френска журналистка и почетен член на фрeнската академия, Ев Ружиери.

В своето приветствие, г-жа Бокова подчерта огромния принос на един от най-големите баси на 20-ти век за превръщането на оперното изкуство от елитарно и сложно, в интимно и близко на широката публика, в модел за интерпретиране от младите артисти заради богатството на вокалния, музикален и драматичен израз.
„Неговата молитва „Многая лета”, заяви г-жа Бокова, на фона на песента на камбаните на катедралния храм „Александър Невски”, представляват един национален химн, който пробужда в сърцата на всички българи едно дълбоко чувство на идентичност и единство – една културна референция, която споделяме в семейството и която ни дава усещането за дом, дори далеч от България”.
Момчил Георгиев, съветник на министъра на културата, връчи юбилейния златен медал „100 години Борис Христов” на генералния директор за нейния принос в утвърждаването на културата. С почетния знак бяха удостоени също  Цвети Нешев и постоянното представителство на Р. България към ЮНЕСКО.
 



Партньори

Дизайн на сайта - Mu BIT