Skip to Content

Дома на киното 8-ми - 14-ти юли 2016 г.

ПРЕМИЕРА!  „Айзенщайн в Мексико”, „Легендата за Тарзан”3D

Специални програми на Дом на киното:

AfterHours:късни прожекции + питие + изненади –14.07 „Каръци„, с бар от AilyakBeer

След премиерата:„Малкият остров”

Ако сте пропуснали:„Бартер”, „Прегръдката на змията”, „Любезните пичове”, „Жалейка”, „Испанска Афера 2”, „Кланът”,„Пророкът” от Халил Джубран, „Зрителна измама 2”, „Жажда”

Ново документално кино:„По стъпките на предците ни в Окситания” – 12.07

С деца на кино:„Кралството на жабоците”, „Ваканциите на малкия Никола”

 

АЙЗЕНЩАЙН В МЕКСИКО EisensteininGuanajuato

Холандия-Мексико-Финландия-Белгия-Франция, 2015, 105 мин

Реж. Питър Грийнуей

В ролите: Мая Сапата, Луис Алберти, Елмер Бек и др.

През 1931 г., по време на своя творчески възход, съветският режисьор Сергей Айзенщайн заминава за Мексико, за да заснеме новия си филм със заглавие „Que Viva Мексико“. Току-що отхвърлен от Холивуд и под нарастващия натиск да се завърне в сталинистка Русия, Айзенщайн пристига в град Гуанахуато. Придружаван от своя гид, Паломино Канедо, Айзенщайн преживява жестоко връзките между Ерос и Танатос, секса и смъртта, щастлив да да пресъздаде ефекта им в киното, изстрадани от него в реалния живот.

ЛЕГЕНДАТА ЗА ТАРЗАН– 3D

The Legend of Tarzan

САЩ, 2016, 110 мин

Реж. Дейвид Йейтс

В ролите: Джим Броудбент, Самюел Л. Джаксън, Кристоф Валц, Марго Роби, Александър Скарсгард

След публикуването на първият роман за Тарзан на Бъроуз през 1912г, последван от още две дузини истории, легендарният герой вдъхновява филми, телевизионни сериали, радио пиеси, сценични представления, комикси и видео игри. Но това, което ни представят  създателите на филма  е свеж и изцяло нов поглед към легендата.Филмът не разказва историята за произхода на героя, действието се развива години след като Тарзан е напуснал джунглите на Африка.

AFTERHOURS

Специално и само за Дома на киното през летните месеци – поредица късни прожекции и питиета за доброто ви настроение! Всеки четвъртък, от 14-ти юли до 29-ти септември. Пълната програма „AfterHoursще намерите на www.domnakinoto.comкакто и във Фейсбук.

Очаквайте още: музика, stand-up, четения, приятни изненади. Всяка вечер е различна!

14 юли 2016 г. (четвъртък), 22:30 ч.

КАРЪЦИ България, 2015, 96 мин

Реж. Ивайло Христов В ролите: Елена Телбис, Ованес Торосян, Деян Донков и др.

Елена, Коко, Пацо и Гошо са ученици от горните класове на гимназията в малък град. Коко е влюбен в Елена. Момичето мечтае да стане певица. Тя с нетърпение очаква предстоящия концерт на известна рок група. Събитието разтърсва града, раждайки нови любови, разочарования и сложни взаимоотношения.

С бар от AilyakBeerот 20:00 ч.

 

СЛЕД ПРЕМИЕРАТА

МАЛКИЯТ ОСТРОВ  Marshland

Испания, 2014, 105 мин  Реж.Алберто Родригес

В ролите: Хавиер Гуатиерез, Антонио Де Ла Торе, Раул Аревало, Нереа Бароси др.

 Далече в Южна Испания, 1980 г. Серия от брутални убийства на млади момичета в отдалечено и забравено от Бога градче събира двама отчаяни мъже - детективи от отдел убийства за разследване на случаите. Двамата детективи Хуан и Педро трябва да оставят настрана различията си в идеологиите си, ако искат успешно да преследват убиеца, който в продължение на години е тероризирал една общност.

 

НОВО ДОКУМЕНТАЛНО КИНО

ПО СТЪПКИТЕ НА ПРЕДЦИТЕ НИ В ОКСИТАНИЯ

България, 2016, 32 мин, документален Реж. Момчил Карамитев

Пътуващ семинар на тема "Приносът на България в Европейското средновековие" духовните мостове между България и Франция заснет и разказан  от Момчил Ап. Карамитев и Дамян Попхристов.

 

 

АКО СТЕ ПРОПУСНАЛИ

 

ПРОРОКЪТ

САЩ-Канада-Ливан-Катар, 2014, 84 мин, анимация Реж. Роджър Алърс

С гласовете на: Лиъм Нийсън, Салма Хайек, Кувенжане Уолис, Алфред Молина и др.  С български субтитри

На измисления остров Орфалезе палаво 8-годишно момиче, Алмитра, се запознава с Мустафа – политически затворник под домашен арест. От случайната среща се ражда едно приятелство. Мустафа е уведомен, че ще бъде освободен и ескортиран до кораб, който ще го върне в страната му. По пътя Мустафа споделя своята мъдрост и поеми с жителите на острова, а Алмитра тайно го следи. На всяка спирка, слушайки думите му, тя си представя шеметни сцени. Когато разбира, че властите готвят много мрачна изненада за Мустафа, Алмитра трябва да направи всичко възможно, за да му помогне. Дали ще успее да го спаси?

 

БАРТЕР

България, 2015, 97 мин Реж. Атанас Киряков

В ролите: Владимир Пенев, Филип Аврамов, Койна Русева, Татяна Лолова и др.

Това е филм за живота на един рибар. Живот такъв, какъвто е на повечето българи. Живот на бартер. Бартер с кого и защо? Това разказва филм.

 

ЛЮБЕЗНИТЕ ПИЧОВЕ TheNiceGuys

САЩ, 2016, 116 мин Реж. Шейн Блейк

В ролите: Райън Гослинг, Ръсел Кроу, Ким Бейсинджър и др.

Носителят на Оскар Ръсел Кроу и номинираният за Оскар Райън Гослинг са звездите в екшън комедията, режисирана от Шейн Блек ("Iron Man 3") Действието се развива пре 70-те години в Лос Анджелис, където не дотам успешният частен детектив Холанд Марч и охранителят Джаксън Хийли трябва да работят заедно за разрешаването на случая с изчезнало момиче и смърт на порно звезда. те разкриват шокираща конспирация, която достига до най-високите кръгове на властта...

 

КЛАНЪТ  El clan

Аржентина-Испания, 2015, 110 мин Реж. Пабло Траперо

В ролите: Гийермо Франсела, Петер Ландзани, Антония Бенгоечеа, Гастон Кокиарале, Стефания Коесл

Продуциран от Педро Алмодовар.

Аржентина в началото на 80-те. Като типично семейство от традиционен квартал в Сан Исидро, агресивен клан се издържа с отвличания и убийства. Архимед – патриархът, измисля и планира операциите. Алехандро – най-големият му син, е звезда в отбора по ръгби в престижния местен клуб CASI и в националния отбор на Аржентина, наричан „Пумите”. Синът се подчинява на волята на баща си и посочва потенциални кандидати за отвличане, като заради популярността си е извън подозренията на хората. Малко или много всички от семейството са съучастници в това ужасяващо начинание, защото живеят от големите откупи, изплащани от близките на жертвите. Базиран на истинската история на фамилия Пучо, филмът е изпълнен със съспенс и поддържа интереса със случващото се в контекста на последните години на военната диктатура в Аржентина и началото на идващата демокрация.

 

ПРЕГРЪДКАТА НА ЗМИЯТА

ElAbrazodeSerpiente  Колумбия-Венецуела-Аржентина, 2015, 122 мин

Реж. Сиро Гера

В ролите: Жан Бижвое, Брион Дейвис, Антонио Боливар, Яуенку Мигуе и др.

Награди и номинации:

Номинация Оскар 2016 – „чуждоезичен филм”

През 1909 г. немският изследовател Тиодор Кох-Грюнберг пристига на брега на река, където чака младият шаман Карамакате, вероятно последният представител на избито племе. Тиодор търси изключително рядко цвете, което да го излекува от фаталната му болест. Карамакате се съгласява да му помогне. Пътешествието им ги води през реки и джунгли, унищожени от намесите на европейците, и свършва при един садистичен испански свещеник и сирачета. В паралелна история, случваща се в същия регион през 1940 г., американският изследовател Ричард Ивънс Шулт също издирва рядкото цвете, в компанията на порасналия Карамакате.

 

ИСПАНСКА АФЕРА 2 SpanishAffair2

Испания, 2015, 99 мин Реж. Емилио Мартинез-Лазаро

В ролите: Роса Мария Сарда, Алфонсо Санчез, Кармен Мачи, Алберто Лопез, Белен Куеста и др.

Баският националист Колдо полудява, когато разбира, че дъщеря му Амая се е разделила с Рафа и планира да се омъжи за чужденец. Дори по-лошо, човекът е каталунец! Решен да спре сватбата, Колдо събира смелост да пресече границата с баските чак до Южна Испания, за да търси Рафа и да го убеди да отиде с него на сватбата на Амая. Те ще отидат заедно в Каталуния, където Рафа този път ще се представи за каталунец. Но каквото и да направи Рафа, най-важното е, че той все още е влюбен в Амая.

ЖАЛЕЙКА  

Германия, 2016, 91 мин Реж. Елица Петкова

В ролите: Анна Манолова, Снежина Петрова, Михаил Стоянов, Мария Клечева, Ася Попова, Мартон Ноджи др. 

Награди и номинации:

Голямата награда „София – град на киното" за най-добър филм от 20-ти София Филм Фест;

SpecialMention - награда от международното жури на Берлинале 2016

17-годишната Лора загубва баща си. В малкото планинско село, където времето е спряло, тя веднага бива конфронтирана с очакванията на семейството и съселяните ѝ, да се отдаде изцяло на траура. От деня на смъртта, тя трябва да носи черно и да спре да участва в забавни мероприятия, съобразявайки се с множество ритуали. Но вместо да страда, Лора желае да живее младостта си, с цялата непринуденост, лекомислие и лъчезарност, характерни за едно 17 годишно момиче. Този неин копнеж бива осъден от погледите около нея, които я прунуждават да приеме ролята на жертва.

 

ЗРИТЕЛНА ИЗМАМА 2

Now You See Me 2 САЩ, 2016, 115 мин Реж. Джон М. Чу

В ролите: Джеси Айзенбърг, Даниел Радклиф, Майкъл Кейн, Марк Ръфало, Лизи Каплан, Уди Харелсън и др.

Четиримата конника се завръщат! Веднъжнадхитрили ФБР и спечелили любовта на публиката с магическите си спектакли в стил Робин Худ, илюзионистите се завръщат с пърформанс с идеята да разобличат неетичните практики на хай-тек магнат. Мъжът, който стои зад фокуса с изчезването, е Уолтър Мабри (Даниел Радклиф) - технически гений, който заплашва конниците с това, да прецака техния най-невъзможен обир досега.

 

ЖАЖДА

България, 2015, 90 мин

Реж. Светла Цоцоркова

В ролите: Моника Найденова, Александър Бенев, Светлана Янчева, Ивайло Христов, Васил Михайлов, Стефан Мавродиев, Иван Бърнев

 

Награди и номинации:

Голямата награда на София Филм Фест 2016

 

Майката, Бащата и 16-годишният им син живеят на хълм в края на селото. Перат чаршафи от хотелите. Водата спира непрекъснато. Пристигат двама сондьори – баща и дъщеря, които трябва да разрешат проблема. Хармоничният свят на семейството се разбива. Всеки обича и ненавижда всеки. Жаждата за любов е толкова голяма, че само смъртта може да я утоли.

 

С ДЕЦА НА КИНО

ВАКАНЦИИТЕ НА МАЛКИЯ НИКОЛА

Les Vacances du petit Nicolas

Франция, 2014, 97 мин

Реж. Лоран Тирар

В ролите: Валери Лемерсие, Кад Мерад, Матео Боаселие, Франсоа-КсавиеДемезон и др.

Краят на учебната година. Започва дългоочакваната лятна ваканция. Малкият Никола, родителите му и баба му тръгват към морския бряг. Никола бързо си намира нови приятели. Едно е сигурно: тази ваканция ще бъде незабравима за всички!

 

 

КРАЛСТВОТО НА ЖАБОЦИТЕ

FrogKingdom

САЩ-Китай, 2013, 86 мин., анимация

Реж. Мелани Симка, Нелсън Шин

Озвучен на български език

Когато Жабешкият крал обявява, че който спечели Жаболиадата ще се ожени за дъщеря му, принцесата бяга от двореца. Облечена като обикновен жабок, тя се сприятелява с уличния продавач Дъжд и неговия помощник, поповата лъжичка Малкия Кен. Принцесата се влюбва в Дъжд, докато той тренира за игрите.

Премиера: 8/6 лв.    Билети: 7/5 лв.

„Легендата за Тарзан” 3D– 8 лв.

„По стъпките на предците ни в Окситания” – 6 лв.

Очилата за 3Dпрожекциите се заплащат отделно от билета!  Цена - 2 лв.



Партньори

Дизайн на сайта - Mu BIT