Skip to Content

Магично "Набуко" - първите отзиви

Дори запознатите с мащабното мислене на Пламен Карталов и с пристрастията му към продукциите на открито останаха изненадани от най-новото, запомнящо се предизвикателство, което режисьорът отправи на столичани и на гостите на града на най-знаковото място – площадът на храма „Свети Александър Невски“. Особена магия струи от тази постановка и от всеки от компонентите й – режисура, сценография, костюми, мултимедия. 
От седмици всички преминаващи в пространството около храма наблюдаваха с нарастващ интерес издигането на сцената, трибуните и впечатляващите градини на Семирамида. Медийният интерес достигна своя пик през последните дни, когато всички национални телевизии в преки излъчвания се надпреварваха да показват сцената – разгърнат папирус, Стълбата към небето с ръцете на Моисей на върха и гигантските ръкописи в символичната библиотека. Научихме всички любопитни подробности около постановката и звездния международен състав с изпълнители от пет държави.  
Разликата миналата вечер беше в две неща – изпълнените до краен предел 1500 места и магичният спектакъл, който сътвориха пред очите им изпълнители, хор и оркестър на Софийската опера с гост-диригент Михаил Синкевич. Още от началните акорди от сцената към зрителната „зала“ полетяха особени флуиди, които благодарната публика с радост връщаше, зареждайки спектакъла с допълнителна енергия. Познавачите бяха спокойни – когато на сцената са Владимир Стоянов и Роберто Скандюци – две доказани по света имена, успехът на всяко представление е гарантиран. Едва ли могат да бъдат забравени моменти като молитвата на покаялия се Набуко към Бога, отправена с такава разтърсваща дълбочина именно до храма „Св. Александър Невски“. Или ариите и ансамблите с участието на Скандюци като Закария. Превъзходно към тях се вписа гостуващото за първи път у нас прочуто италианско сопрано Сузана Бранкини. Една от звездите на Арена ди Верона, тя демонстрира завладяваща мощ и финес на своята Абигаил, оценени по достойнство и от най-взискателните зрители. Сред тях бяха председателят на Народното събрание Цецка Цачева, министърът на културата Вежди Рашидов, посланиците на Франция и Украйна, певци, актьори, интелектуалци и десетки чуждестранни гости от много държави. Запомняща се Фенена представи гостуващата изпълнителка от Израел Шай Блох, вълнуващ Върховен жрец показа грузинецът Кахавер Шабидзе. Силни аплаузи получиха и българските им колеги Даниел Дамянов като Измаел, Красимир Динев като Абдало и Силвана Пръвчева като Анна. Хоровите ансамбли се вписаха отлично звуково и визуално с оригиналното си разполагане по сцената и допринесоха в много голяма степен за успеха на спектакъла. 
Дълго стаяваното любопитство към най-новата постановка на Софийската опера изригна във взрив от аплаузи накрая, когато публиката буквално не искаше да се раздели с изпълнителите въпреки късния час. Огромния интерес към постановката на „Набуко“ на Софийската опера доведе до решението за допълнителен спектакъл на 25 юли, понеделник от 21.00 ч., билетите за който буквално се разграбват. Останалите спектакли са на 24, 28, 29, 30 и 31 юли от 21.00 ч.  


Партньори

Дизайн на сайта - Mu BIT