Skip to Content

"Аз буки Веди" за десети път отвори врати в Украйна

 На 30 септември и 1 октомври2017 г. стартира новата 2017/2018 учебна година в Българския културно-просветен център „Аз Буки Веди“ към Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна“. С голям ентузиазъм българчета от Украйна ще учат български език, литература, история на България, география на България, ще се запознават с българската култура, традиции и обичаи в центровете на „Аз Буки Веди“ в гр. Одеса, Иличовск, Измаил, Болград, и в селата Ореховка (Пандаклия) и Богатое (Долукьой). Във  всеки център са отворени вокални и хореографски състави. И през учебната 2016/2017 година учениците на „Аз Буки Веди“ спечелиха първи награди в международни  конкурси и фестивали като „Таланти твої, Україно“, „Стефан Гечев”, „България в моите мечти”, „Любка Рондова”, „Васил Левски” (Чикаго) и други. Творческите състави на центровете станаха желанна украса на бележитите дати в градовете и селата на Украйна. Голяма част от учениците успешно кандидатстваха във висши учебни заведения на Р България.

Ръководството на Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна“:

За десети път българският културно-просветен център „Аз Буки Веди“ посреща своите ученици, които тази година са над 700. Дечицата първолачетата по-близо ще се опознаят  с родния език, литература и история на България през учебната 2017-2018 г. Задълбочени знания ще добият и учениците, които идват за пореден път. С радост отбелязваме, че броят на желаещите да посещават нашият център нараства. Голяма е заслугата на учителския колектив  в организацията на образователният процес в центровете. Благодарение на активността и таланта на нашите ученици, „Аз Буки Веди“ е отново лидер по броя на получените награди от конкурсите на Държавната агенция за българите в чужбина. Вярваме, че се движим в правилна посока и от година на година ставаме все по-силни“.

Българският културно-просветен център „Аз Буки Веди“ е отворен през 2008 година към Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна“. За своята история  „Аз Буки Веди“ се превърна в лидер сред българските неделните училища в Украйна. Центърът  сътрудничи с Министерството на образованието и науката на РБългария и Държавната агенция на българите в чужбина. Успешната реализация на дейността се дължи и на Националната програмата „Роден език и култура зад граница“, в която „Аз Буки Веди“ участва всяка година. По време на лятната ваканция учениците имат възможност да вземат участие в двуседмичен семинар-обучение в България.



Партньори

Дизайн на сайта - Mu BIT