Skip to Content

Коледно изложение на минерали, фосили и скъпоценни камъни

Дата на събитието: 
Пт, 15/12/2017 - 10:00 - Нд, 17/12/2017 - 19:00

От 15 до 17 декември в Националния Музей “Земята и хората” ще се проведе Коледно изложение на минерали, фосили и скъпоценни камъни – в рамките на традиционните „Дни на минералите”.

Участие са заявили над 60 изложителяот нашата страна, Армения, Афганистан и Румъния. Това са фирми и колекционери на минерали, фосили и скъпоценни камъни, авторски изделия с минерали, природни картини, сувенири. Със свои колекции ще участват 2университета: Минно-геоложкият „Св. Иван Рилски”и Нов Български.

Посетителите могат да видят и да си купят обработени скъпоценни и декоративни камъни и изделия от тях. За колекционерите ще се предлагат разнообразни минерали от български находища, редки и екзотични минерали - образци с изключителна класа от цял свят,  от световно известни и наскоро открити находища в: Южна Африка, Заир, Намибия, Малави, Мадагаскар, Танзания, Мароко, Индия, Пакистан, Русия, Боливия, Конго, Бразилия, Мексико, Австралия, Англия.

Специално за децата :

Изработване на дребни бижута и декорации с мъниста.Това занимание ще се води от ателие Марабу – училище за дизайн и творчество. Ателието има традиции и опит в обучението на деца вразлични техники и дизайн при изработването на бижута. Заниманието ще се проведе на ІІ етаж в Експозиционната зала на 16 и 17 декември (събота и неделя) от 11.00 до 14.00 часа.

В Интерактивния кът на музея - на I етажв Експозиционната зала ще бъде пресъздадена грънчарска работилница. На автентично грънчарско колело децата ще могат да изработят коледни подаръци – гърненца, чаши, купички, чинийки, свещници, къщички за птици, керамични картички, пана. Сами ще изберат формата на изделието и цветовете за декорацията му. Свойствата на глината и тайните на грънчарството, децата ще овладяват с помощта на художник-керамик Захари Иванов. Заниманията ще се провеждат на 15 и 16 декември (петък и събота) от 11.00 до 18.00 часа.

Освен постоянната експозиция на музея, може да видите:

·        Временна експозиция„Сътворени от водата“, представяща образци от фондовете на музея, образувани от „чиста, бистра“вода. Временна експозиция, включваща част от новитепостъления във фондоветеот сезон 2015/2016 година.

·        Временна експозиция  „Поезията на камъка” – експонирани са високо естетични природни образци, вдъхновили с блясъка и красотата си множество поети.

·        Временна експозиция „Колекционери гостуват на музея - минерална Колекция Димитър Иванов”.

·        „Пещерите и ние“- фотоизложба на Българското Пещерно Дружество.

·         „Грижата за българските земи започва от опазването на почвата“ – постерна изложба.

 

Вход в музея -с билети от 1 лев за деца и възрастни.

           Работното време е от 10.00  до  19.00 часа

  Светла Атанасова-уредник, координатор на изложението

  тел.  865 66 39; 0884 468 840     e-mailnmzh@abv.bgПартньори