Skip to Content

Литературна вечер с Наталия Бояджиева в Дом на хумората и сатирата

Дата на събитието: 
Ср, 28/11/2018 - 18:00 - 20:30

На 28 ноември от 18 часа в Дома на хумора и сатирата, в Залата на жирафите ни предстои среща с Наталия Бояджиева. Ще пътешестваме заедно с нея - чрез книгите й „Светлина от Изтока” и „Лицата на Филипините” - из далечната Азия. Разказът ще тече на фона на мини изложба на дъщеря й Емилия Бояджиева, докторант в Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей към БАН, София

Наталия Бояджиева е варненка, учител по образование, по призвание – човек на словото: журналист и преводач. А по душа - обича много да пътешества. Емоциите и откривателствата от тези пътешествия щедро споделя с приятели, познати и непознати читатели. Първо ги слушахме като репортажи в Радио „Татковина”, четяхме ги в сайтове за пътешествия, а след завръщането й в България те се превръщат в две изящни книги. Кориците им са оформени с рисунки на Емилия Бояджиева. Вече и читателят вярва, че „Пътят е живот”, че „Никой не се завръща от пътешествие същият, какъвто е бил”.

Н.Бояджиева се озовава в екзотичния Изток заедно със съпруга си, който отначало работи три години в северния морски град Пънлай, провинция Шандун (Китай). Време, през което тя посещава знакови места, наблюдава празници и делници в неголемия за тамошните мащаби град. Срещите с непознатите култури изострят сетивата й, превръщат обикновеното любопитство в повече от любознателност и упорито вглеждане в детайли, минало, настояще, отключват размисли за бъдещето.

В „Светлина от Изтока” и „Лицата на Филипините” откриваме наистина нови светове. Китай е вълнувал мнозина български творци, привличал е и продължава да привлича като магнит не само писатели и художници, но и политици, бизнесмени, научни работници. И Домът на хумора е гостувал в приятелски китайски град с изложба! А всеки добър пътепис е не просто интригуващо четиво, но и своеобразно помагало по история, география, фолклор, литература и изкуство, антропология, умело пречупени през погледа и красиво поднесени от пътешественика. Наталия Бояджиева не се ограничава да описва, тя търси корените, сравнява с български и европейски модели и бърза да подчертае общите начала. А такива, оказва се, има много!

В сряда, 28 ноември, в Залата на жирафите от 18 часа ще можем да общуваме с Наталия Бояджиева, да научим нещо повече за „привилегията” „висящ ковчег”, да чуем музикални изпълнения от екзотичния Изток, а също и да си тръгнем с автограф от писателката.

Венета Георгиева-Козарева

Музей „Дом на хумора и сатирата



Партньори

Дизайн на сайта - Mu BIT