Skip to Content

Представят новата книга "Разказвачът" на проф. Сава Василев в Русе

Дата на събитието: 
Вт, 09/04/2019 - 17:30 - 19:45

Проф. д-р Сава Василев е литературен историк и специалист по нова българска литература.

Той е роден през 1957 г. в Каварна. Завършил е Българска филология във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”. През 1990 г. печели асистентски конкурс в катедра Българска литература на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”. През 2001 г. защитава докторска дисертация на тема „Литературния мит Владимир Василев - опит за реконструкция”. Доцент е (2003) и професор по история на българската литература (2011).



Сава Василев е водещ редактор на поредицата „Литературни кръгове и издания“ на издателство „Слово“. Главен редактор  е на алманаха за литература, наука и изкуство „Света гора“. Председател е на Националното общество за литература и изкуства „Формула 6“.



Към момента проф. Сава Василев е директор на университетската библиотека към Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ и преподавател в катедра "Българска литература".



„Разказвачът“ е книга триптих, в която малките повести се опитват да напишат част от големия разказ за превъплъщенията на балканския човек. Онзи, който непрекъснато се отдалечава и приближава от и към себе си. Впрочем, това прави и авторът на тази книга.

„Разказвачът“, „Непокорният Лука“, „Жената и златният Осъм“ дават убежище на много истории, герои и разказвачи. Тук разказът и разказването са най-висшата форма на живот. Начин да се живее, начин да се умира. Излиза, че са закодирани в кръвната група на балканският човек. Чрез големия разказ за себе си и света този уникален тип пътува във времето и върши истински чудеса. Драматични, но и романтични, защото не е лишен от нищо – нито от белезите на историята, нито от авантюрите на настоящето.

Затова не бива да ви учудва нито една среща – особено тази, при която времето спира и невероятното раздава плесници на умиращите души, за да ги върне отново към живота.



Партньори

Дизайн на сайта - Mu BIT