Skip to Content

Първият клас на Пенко Господинов в „Солунските съзаклятници"

Дата на събитието: 
Ср, 01/07/2020 - 18:30 - Сб, 25/07/2020 - 21:45

Познавате го от „Седем часа разлика“ на Магърдич Халваджиян , от „Smart Коледа“ на Мария Веселинова и Павел Павлов, от  „Недадените“ на Иван Митов и Вито Бонев, също от „Пухеният“ на Явор Гърдев, от „В полите на Витоша“ на Лилия Абаджиева, от „Завръщане във Витенберг“ на Иван Добчев, от „Паякът“ на Йордан Славейков … Познавате го като Пенко Господинов – актьорът с повече от 60-ет роли в киното, телевизията и театъра.

 

Penko Gospodinov s.jpg

Само 18 обаче имаха щастието да намерят в негово лице ментор, учител, приятел, дори родител. Преди четири години 8 момичета и 10 момчета се пребориха с повече от 380 кандидат-актьори за мястото си в първия клас на доц. д-р Пенко Господинов в НАТФИЗ, а той ги възмезди щедро за себеотрицанието и неуморния труд – при това още с първия спектакъл, който създаде специално за тях. По-точно посвети им  „Ромео и Жулиета“ от Уилям Шекспир. 

Romeo i Zhulieta s.jpg

На 9 октомври 2018 трябваше да се състои първата театрална премиера на младия клас, вместо това неочаквано се появиха уникална сценична творба и нов режисьор в лицето на Пенко Господинов. Противно на всички разбирания персонажите на двамата влюбени се оказаха поделени между целия клас. Актьорите се въвличаха един друг – от образ в образ, освобождавайки с лекотата на малки деца нов вид игра, която очиства от предразсъдъци стаените човешки чувства и ги споделя щедро с публиката. Спектакълът заслужено получи възторга на зрителите си и признанието на критиката от международните театрални фестивали в Паталеница, Балчик и Варшава. 

PLATONOV s.jpg

От Варшава класът се завърна и с първа награда! Последваха премиерите на „Платонов“ по Чехов, под режисурата на небезизвестният Крис Шарков, на „Дон Жуан Тенорио“ по текстове на Молиер и Киркегор, отново в постановка на доц. д-р Пенко Господинов и на „Солунските съзаклятници“ от Георги Данаилов, с режисьор Анастасия Събева. 

Don Juan Tenorio (10).jpg
Междувременно младите актьори влязоха в разпределенията на почти всички столични сцени, някои от тях дори бяха отличени с номинации от наградите на САБ – „Икар“ 2019.
Дни преди края на годината класът създаде „ Лейди Макбет от Мценска околия “ от Николай Лесков, в постановъчното решение на специално пристигналият от Москва Максим Меламедов. 
Leidi Makbet ot Mzenska okolia s.jpg

Тук е мястото да се отбележи, че в процеса на обучението си в НАТФИЗ актьорските класове реализират два до три, максимум – четири спектакъла, но случаят с възпитаниците на доц. д-р Пенко Господинов не е такъв. Младите актьори се оказаха изключително трудолюбиви, ненаситни за срещи с различни режисьори и всеотдайни към сцената. На 15 януари 2020 представиха шестия свой спектакъл – „Ерофеев“ по текстове на Венедикт Ерофеев и в постановка на доц. д-р Лора Мутишева. Оставащите месеци, до дипломирането през май, трябваше да са времето, в което класът да играе, да споделя, да вълнува и да се отдава, но …

Все пак театърът едва ли някога ще спре да пулсира …

На 1 и 25 юли абсолвентите на доц. д-р Пенко Господинов ще се съберат вероятно за последен път, като „Клас – Пенко Господинов“ благодарение на грижовната открита сцена на Театър „София“ в „Солунските съзаклятници“! Александра Майдавска, Анна Янева, Атанас Петков, Богдан Бухалов, Васил Илиев, Владинелла Кацарска, Георги Караиванов, Димитър Сулев, Ели Колева, Илияна Гекова, Йоанна-Изабелла Върбанова, Кристиян Негалов, Мартина Троанска, Бохеми Везирова, Неделин Найденов, Николай Николаев, Стефан Кондров  и Тодор Кирилов ще са там, за да подкрепят необходимостта ни от изкуство и смисъл. Ние също ще бъдем там, а вие?

Solunskite suzakliatnizi s.jpg

Първият випуск на доц. д-р Пенко Господинов, вероятно ще остане неподражаем и несравним. Все пак 18-те момичета и момчета вдигнаха летвата високо, за следващия клас. В него ще попаднат само онези, които могат, вярват и искат да създадат от себе си нещо. Смислено нещо в изкуството! Добре дошли са на консултациите през юли и август и на изпитите през септември.

 

Erofeev s.jpg
 


Партньори

Дизайн на сайта - Mu BIT