Skip to Content

Откриват „Сцена на вековете - 2020“ с балета "Дон Кихот"

Дата на събитието: 
Сб, 18/07/2020 - 21:00 - 23:00

Държавна опера-Стара Загора ще открие официално на 18 юли от 21.00 часа петото издание на Летния сезон на българските оперни театри „Сцена на вековете-2020“ във Велико Търново с балета „Дон Кихот“ от Лудвиг Минкус. 

Балетът на Държавна опера-Стара Загора получи престижната награда на Съюза на българските музикални и танцови дейци и Cantus Firmus „Кристална лира“ за спектакъла на балета „Дон Кихот“, чиято премиера бе на 27 ноември 2018 година в Стара Загора.

Подготвена е цялостна сценография специално за сцената на средновековната крепост „Царевец“, която ще се преобрази в цветовете на Испания. Пищен спектакъл, създаден в духа на голямата балетна традиция, носещ в себе си пулса на новото време. Балетът “Дон Кихот” е сред върховите постижения на класическия танц. В постановката на Старозагорската опера Аршак Галумян - премиер солист на Щатсбалет-Берлин, внася хореографска свежест и оригинален режисьорски прочит, като обогатява и визуалното възприятие с много театрални, дори кинематографиччни изразни средства.

Художник на декора и великолепните костюми е италианецът Салваторе Русо.



В спектакъла на балета „Дон Кихот“ участва цялата многонационална балетна трупа на Държавна опера-Стара Загора, която през последните  творчески сезони бележи изумителен скок в своето професионално израстване.

Постиженията на младата трупа под ръководството на примабалерината и педагог Силвия Томова са високо оценени от професионалната критика, от познавачите и от зрителите във всички точки на България.

На 18 юли в ролите на Китри и Базил търновци и гостите на старопрестолния град ще имат възможността да аплодират примабалерината и носителка на „Кристална лира“ Анелия Димитрова и очарователния солист Фиорди Лоха от Албания.

Александър Желев ще бъде в ролята на Дон Кихот, а Калин Любенов ще дебютира в ролята на Санчо Панса. В останалите колоритни роли ще танцуват Фредерико Пинто /Еспада/, Мартина Префетто /Мерседес/, Клара Пла Ферер /Повелителка на дриадите/, Тсао Ю Чен/Амур/, Ромина Славова /циганка/, Франческо Бориело /циганин/, Паскуале Казели и Сторм Норис /солисти фламенко/, Станко Танев /Гамаш/, Зорница Петрова и Елени Марку /двойка приятелки/, Паскуале Казели и Ивайло Янев /двойка приятели/ и др.

See video


Партньори

Дизайн на сайта - Mu BIT