Skip to Content

„Аида“ на стадион „Берое“ – пет години по-късно

Дата на събитието: 
Сб, 10/07/2021 - 20:00 - 23:45

 Италианският тенор Дарио ди Виетри в ролята на Радамес

 
„Опера на стадиона” ще отпразнува на 10 юли от 20.00 часа на стадион „Берое” своя пети рожден ден с представянето на грандиозната вердиева творба – операта „Аида” в пълната й версия. С този спектакъл Старозагорската опера се присъединява и към световните чествания на 150 години от премиерата на операта „Аида”.

 

Преди пет години, на 6 юни 2016 година, стартира първото издание на „Опера на стадиона” по идея на директора на Старозагорската опера Огнян Драганов и се превърна в едно от най-очакваните летни събития в културната карта на България и региона. Събитието ознаменува 100 годишнината на емблематичния за Стара Загора футболен отбор „Берое”. Тогава бяха представени две действия и четири картини от операта „Аида” на Джузепе Верди с незабравимото участие на световния тенор Камен ЧаневПет години по-късно грандиозната продукция на операта „Аида” на Старозагорската опера се подготвя специално за стадиона и ще бъде представена с изцяло нова сценична визия с очакваната от зрителите зрелищност и атрактивни постановъчни ефекти и решения.

 

“Сценографията цели да подчертае монолитния дух на египетската архитектура. С поглед към най-характерните за периода орнаменти, храмови символи и мистични йероглифи обрисуващи величието на египетската култура, сценографията предлага на зрителите и един съвременен прочит на класиката на Верди. Уповавайки се на традиционните похвати за изграждане на сценография, съчетано със съвременна мултимедия, ние целим да вдъхнем нов живот в битието на персонажите и да представим безсмъртната история в изцяло нов дух” – споделя художникът Венцислав Петров.

 

Спектакъла ще дирижира главният диригент на Старозагорската опера Ивайло Кринчев. Режисьор на мега продукцията е Огнян Драганов. Хормайстор Младен Станев. Монументалната сценография е дело на художниците Венцислав Петров и Иван Господинов, а художник на част от пищните костюми – италианският майстор-сценограф и костюмограф Салваторе Русо, адаптация костюми Теодора Джамбазова. Впечатляващите балетни платна ще се осъществят с участието на многонационалната балетна трупа на Старозагорската опера. в ролята на Радамес.

 

Великолепен солистичен състав ще зарадва на 10 юли с изпълненията си почитателите на оперното изкуство. Спектакълът ще бъде със специалното участие на италианския тенор Дарио ди Виетри в една от неговите коронни роли – на Радамес.  Талантливият изпълнител с респектираща биография е възпитаник на Миланската консерватория и Училището по италианска опера в Театро Комунале в Болоня. Специализира при Лучано Павароти, Катя Ричарели, Бруна Балиони и др. Регистрирал е престижни гостувания на сцените на  Миланската Скала, Римската опера, Арена ди Верона, Сан Карло в Неапол, Фестивала “Пучини” в Торе дел Лаго, Гръцката национална опера, Полската национална опера, Операта в Дубай, Центъра за изкуства в Сеул – Южна Корея и много други.

 

Елена Баръмова ще бъде в ролята на Аида.

В ролята на Амнерис ще се представи мецосопраното Даниела Дякова, 
баритонът Нико Исаков  - в ролята на Амонасро, а в ролите на Рамфис и Царя на Египет зрителите ще се насладят на блестящите баси Ивайло Джуров и Александър Марулев. 

Емилия Иванова ще изпълни ролята на Жрицата.

Участват оркестър, хор, балет на Държавна опера-Стара Загора, представители на Прабългарската школа за оцеляване „Бага-Тур”.

 



Партньори

Дизайн на сайта - Mu BIT