Skip to Content

Пловдивската Чифте баня като художествен проект

Пловдивската Чифте баня през обектива на пловдивчанина Николай Минчев ще могат да видят пловдивчани от 11 януари до 11 февруари в пловдивската галерия „Резонанс“. С похвата на изследователската фотография Минчев ще представи Баня Старинна като истинско огледало на различни епохи и култури.

„Чифте хамам” е стара турска баня, построена през XVI в., паметник на културата. Нарича се Чифте (Двойка), защото има мъжко и женско отделение, което е било рядкост по времето на строежа, а и много след това. При градежа й са използвани камъни, обработвани през римско време, но иззети от руините на околни сгради и крепостни стени от времето на Филип Македонски. Орнаменти от тогава още се виждат върху еднометровите зидове. По вътрешните стени се разчитат вдълбани надписи и конструктивни чертежи на самата сграда, както и средновековна стенопис с флорални и геометрични орнаменти. В средата на мъжката част е имало кръгъл фонтан, който си личи и днес. Всички помещения са с куполи, в които са изрязани отвори за светлина.

През май 1995 г. по идея на пловдивски бизнесмен и със съдействието на пловдивски художници от тогавашната група „Ръб” в Чифте баня се провежда за първи път в България „Седмица на модерното изкуство”. Така се ражда идеята сградата да се превърне в първия в България Център за съвременно изкуство, наречен „Баня Старинна”, който функционира и в момента. Всяка година „в нея” се провежда „Седмицата на съвременното изкуство”.

Архитектурата на баня Старинна винаги е предизвиквала изненада и възхищение у посетителите. Като място за излагане на изкуство нейните зали са били обект на внимание и проучване от артисти с различна насоченост - художници, музиканти, филмови дейци и фотографи.

Авторът на фотоизложбата е свързан с това място преди всичко емоционално. В продължение на години натрупва много негативи, от интериора на баня Старинна. От чисто документален и изучаващ, неговият интерес прераства в художествено търсене, в композиране на детайли от интериора.  В резултат се появяват фотографиите от неговата изложба, разделена на два етапа – „Тя“ и "В нея".  Първият етап ще продължи от 11 до 22 януари, а вторият – от 22 януари до 11 февруари.

Минчев е автор с дългогодишна фотографска практика. Той е един от първите, влезли в Баня Старинна преди 15 години. Успял е да документира цикъла на промените в нея – следите от пожара в мъжката зала на хамама, реставрационните дейности и  частичните преустройства на превръщането й в център за изкуства. В кадър са уловени десетки странни детайли, нестандартни перспективи и необикновени ракурси към тайните на хамама, почти невидими за окото. Николай Минчев пристъпва като откривател в света на архитектурния паметник и по един прецизен начин го превръща  в мащабна пластична композиция, илюстрация на времето, гледано наобратно

Авторът избира голям формат за фотографиите като успява да постигне едно хармонично съотношение между тях и мащаба на залите. В кадъра си той запечатва странни детайли, които бързият поглед едва ли би уловил. Зрителят остава изненадан от странната перспектива и неочакваната гледна точка за места в сградата, покрай които е минал или си мисли, че е видял и запомнил. Николай Минчев има много интересни открития  и по един много майсторски начин ги превръща или в мащабни пластични композиции или в абстракции. Между категоричните като форма, контраст и наситеност композиции, които имат драматично въздействие има и такива които са почти прозрачни, леки и ефирни, като илюстрации на знака за безкрайност.

Изложбата на Николай Минчев е един много чувствен и  вълнуващ  портрет на сградата на баня "Старинна", разкрит пред зрителя по майсторски и запомнящ се начин.



Партньори

Дизайн на сайта - Mu BIT