Skip to Content

Градът на ЮНЕСКО мобилизира сили за надпреварата ТОП 10

Дата на събитието: 
Сб, 12/02/2011 - 12:00 - Ср, 16/02/2011 - 12:00

Гражданите на Несебър се мобилизират за масово гласуване с лаптопи на открито за своя роден град. Мероприятието се прави, за да запази Несебър първото си място във временната класация ТОП 10 на българските светини.

На 12 февруари /събота/, в 12 часа на площад „Месамбрия” децата на Несебър ще заявят: „Аз обичам своя роден град” и ще призоват всички, които милеят за това българско богатство, да дадат своя вот и да го подкрепят в надпреварата. Общината е осигурила пълно интернет покритие / wireless / в Стария град. Инициативата е на СОУ „Любен Каравелов”. Децата са поканили и свои връстници от училищата в Новия град, за да демонстрират заедно желанието си Несебър да е първи в класацията на десeтте чудеса на България. Те ще пеят, ще танцуват, ще покажат всички свои умения, за да докажат, че древният град е и град на бъдещето.

С призив за гражданска активност ще се включат и изтъкнати личности от Несебър – общественици, бизнесмени, дейци на културата. Всички присъстващи са призовани да носят преносими компютри, за да могат да гласуват масово на място и по такъв начин да дадат сериозна подкрепа за единствения български греад в ЮНЕСКО.

Гласуването в интернет за ТОП 10 на българските светини, организирано от в. „Стандарт”, цели да определи челната десетица на най-значимите културно-исторически и археологически обекти. Те ще влязат в специална програма на правителството за приоритетно финансиране на инфраструктурата край тях, като част от програмата за развитие на културно-историческия туризъм у нас.

В голямото гласуване Несебър се състезава с други 30 български културни и археологически паметници, сред които са старопрестолните Плиска, Преслав и Велико Търново, Созопол, Рилския манастир, Боянската църква, Мадарския конник. Местните жителите са убедени, че забележителностите на техния град са достойни за първото място. Градът е в челните позиции благодарение не само на гласовете на жителите в общината, но и на многобройните си приятели и почитатели в България и по целия свят.

Младите хора са най-ентусиазирани от състезанието. 900 деца от СОУ „Любен Каравелов” вече са дали своя вот за родния град. „Училището поддържа контакт с българското училище в Барселона. И там станаха съпричастни към каузата ни. За Несебър вече гласуваха наши приятели, живеещи в САЩ. Имаме сериозна подкрепа и от други страни, разказва Тодорка Желязкова, директор на училището.

Гласуването продължава до 16 февруари и сега навлиза в решаваща финална фаза. Затова несебърската общественост призовава всички да подкрепят града им, за да го впишат в най-новата карта на големите културни и археологически паметници на България.



Партньори

Дизайн на сайта - Mu BIT