Skip to Content

Стартира литературен конкурс „Недоизречено“ в Хуманитарната гимназия в Пловдив

Дата на събитието: 
Ср, 30/10/2013 - 14:30 - 17:30

Поетесата Катя Белчева и писателят Стефан Бонев ще гостуват на ученици от единадесетите класове на Гимназията с хуманитарен профил „Св. Св. Кирил и Методий”. Срещата ще се състои на 30 октомври 2013 г., от 14:30 ч., в Актовата зала на училището, и е посветена на Деня на народните будители – 1-ви ноември.

Катя Белчева спечели само преди броени дни трета награда в престижния поетичен конкурс „Добромир Тонев”. През тази година тя получи и подпомагане за издаването на новата си стихосбирка „Ключ” по Програмата на Община Пловдив за финансиране пловдивски автори и на важни за Пловдив издания. Книгата трябва да стане факт още преди края на декември. Поетесата е печелила редица престижни литературни конкурси. Дебютната и стихосбирка „Стъпала в пясъка” (ИК „Жанет 45”) излезе през 2010 г. 

Разказвачът Стефан Бонев пък е стар приятел на хуманитарната гимназия. През 2011 г. той имаше среща с гимназисти от 10 и 11 клас, на които представи сборниците си „Разкази за двама” (ИК „Марица”, 2005) и „Изпит по летене” (изд. „Летера” 2009), с който стана носител на награда „Пловдив”. Този път Бонев ще им представи последния си сборник с разкази „Пред прага на храма” (ИК „Хермес” 2012). 

По време на срещата майсторът на късия разказ ще стартира и ново издание на собствения си експериментален литературен конкурс „Недоизречено”, в което ще вземат участие учениците от гимназията. В началото на годината конкурсът беше проведен с учениците от  ЕГ „Иван Вазов”, а през миналата година той се състоя във фейсбук, където се включиха пишещи хора от цялата страна.

Същината на конкурса се състои в една матрица, в която се съдържат думи, препинателни знаци и бели полета. Целта е текстът да бъде дописан чрез запълване на празните места, така че да се получи завършено художествено произведение. Участниците в двете досегашни издания на конкурса написаха творби, които бяха от почти всички възможни жанрове на краткото слово - стихове, импресии, къси разкази, че дори и малки криминалета.

В срещата ще вземе участие и актрисата от Драматичен театър – Пловдив, Мария Генчева, която ще чете произведения от Белчева и Бонев. Двамата автори ще бъдат представени Николина Георгиева, преподавател по български език и литература в гимназията.



Партньори

Дизайн на сайта - Mu BIT