Skip to Content

Месец на норвежкото кино в artnewscafe

Дата на събитието: 
Пон, 20/01/2014 - 20:00 - Сб, 15/02/2014 - 22:00

Месец на норвежкото кино ще се проведе от 20 януари до 15 февруари в пловдивското artnewscafe. В рамките на близо месец ще бъдат представени осем пълнометражни филма от Норвегия. Откриването на събитието ще бъде на 20 януари от 20:00 ч. със спечелилия награда за най-добра режисура на Световния филмов фестивал в Монреал през 2010 г. игрален филм „Limbo” (2010).

Прожекциите ще бъдат всеки вторник и четвъртък от 20:00 ч., със свободен за посещение вход. Ще бъдат включени два документални филма - The Snow Cave Man (2010) и Suddenly Sami (2009).

На 15 февруари (събота) закриването на събитието ще бъде с прожекция на дванадесет разнообразни по вид късометражни филми от Норвегия.

Всички прожекции са със съдействието на посолството на Норвегия в България и Норвежкия филмов институт (www.norvegia.bg, www.nfi.no)

Програма:

Пълнометражни филми

20 януари (вторник)
начален час: 20:00 ч.
краен час: 21:44 ч.
Limbo (2010), 107’
режисьор: Maria Sodahl
участват: Bryan Brown, Lena Endre, Cecilie A. Mosli, Line Verndal, Henrik Rafaelsen, Catherine Emmanuel, Garrett Schenck

Лимбо е преддверието на ада, мястото, където отива душата, непопаднала в рая и търсеща своя път. Филм за семейството, любовта, избора и взаимоотношенията между хората. Действието се развива в Тринидад и разказва за норвежка, която с двете си деца напуска познатата среда на Осло, за да се присъедини към съпруга си - инженер по петролни залежи, работещ на Карибските острови. Съпругата се опитва да привикне с този непознат свят и с новия безгрижен живот, включващ прислуга в домакинството и католически училища с твърде строги порядки за либералните й разбирания. Когато научава за извънбрачната връзка на съпруга си, тя е изправена пред избор.

Филмът е получава 4 награди от Amanda Awards, Норвегия (2011), както и награда за най-добра режисура на Световния филмов фестивал в Монреал (2010).

23 януари (четвъртък)
начален час: 20:00 ч.
краен час: 21:14 ч.
Kurt Turns Evil (2008), 74’
режисьор: Rasmus A. Sivertsen
участват: Atle Antonsen, Kristin Skogheim, Aksel Hennie

Един ден Кърт открива, че в обществото като цяло няма голямо уважение към операторите на мотокари. Съпругата му е амбициозен архитект. Съседът му е лекар. Дори собствените му деца не са много щастливи от заниманието му. Въпреки че е популярен сред колегите си и обича да кара мотокар, Кърт напуска работата си и започва да се изкачва по социалната стълбица. Той иска да стане лекар, да забогатее и да бъде някой. Дори иска да стане министър-председател, но не успява в нито един от проектите си.

Филмът е номиниран за най-добър игрален филм на Annecy International Animated Film Festival (2009) и най-добра режисура на Amanda Awards, Норвегия (2009).

27 януари (вторник)
начален час: 20:00 ч.
краен час: 21:50 ч.
Vegas (2009), 110’
режисьор: Gunnar Vikene
участват: Karoline Stemre, Jørgen Hausberg Nilsen, Sindre Kvalvåg Jacobsen

Не избирате семейството си. Избирате приятелите си. “Vegas” е историята на трима тийнейджъри, които няма къде да отидат. След като свидетелства за побой над майка си, Томас в изпратен в убежище за подрастващи. Никой не казва къде е брат му, но Томас се заклева да го намери. В убежището се запознава с Мариан, който винаги се издънва, и Терже, който изглежда сякаш е от друга планета. Тримата споделят една обща мечта и заедно потеглят на пътешествие, изпълнено с любов, омраза и доверие. Никой се стига там, където е планирал, но всеки намира  дом.

Филмът печели нахрада за най-добра режисура Amanda Awards, Норвегия (2010), както и наградите на журито на Lübeck Nordic Film Days (2009) и Tallinn Black Nights Film Festival (2009) и др.

30 януари (четвъртък)
начален час: 20:00 ч.
краен час: 21:09 ч.
The Snow Cave Man (2010), 69’
режисьор: Fridtjof Kjæreng
участват: Sverre Nøkling
документален филм

За последните 30 години Sverre Nøkling е живял сам в снежните пещери в норвежките планини. Винаги в движение, с помощта на чифт стари дървени ски, той отива от една снежна пещера към следващата, в търсене на подслон от екстремните виелици и хапливия студен вятър. Истински експерт в откритите техники за оцеляване, тази човек отказва да се разпознае в съвременното общество. Вместо това избира начин на живот, в разрез с конформистката потребителска култура и материалистичния съвременен свят. Животът на Sverre е една приказка за търсенето на пълна свобода, както и за цената, която плащат онези, които я търсят.

3 февруари (вторник)
начален час: 20:00 ч.
краен час: 21:40 ч.
Upperdog (2009), 100’
режисьор: Sara Johnsen
участват: Hermann Sabado, Agnieszka Grochowska, Mads Sjøgård Pettersen

Като деца, Аксел и Яне са осиновени в Норвегия. Разделени са още при пристигането си. Той отива в богато семейство в западната страна на Осло, а тя – при обикновенно семейство от източната част. За разлика от по-малкия си брат, Яне си спомня пътуването до Норвегия, но няма представа къде може да е той сега. Всичко това е на път да се промени, хвърляйки много хора в смут.

Филмът печели четири награди на Amanda Awards, Норвегия (2010) и наградата на журито на Rouen Nordic Film Festival (2010 ).

6 февруари (четвъртък)
начален час: 20:00 ч.
краен час: 21:21 ч.
The Orange Girl (2009),  81’
режисьор: Eva Dahr
участват: Mikkel Bratt Silset, Harald Rosenstrøm, Annie Dahr Nygaard

Филмът е заснет по едноименния роман на норвежкия автор Юстайн Гордер, който обича да изследва метафизичните проблеми от перспективата на дете. Когато става на 16 години, Георг получава писмо от починалия си баща. До този миг момчето е отказвало да си спомня за него, защото спомените неминуемо носят болка. Историята за Портокаловото момиче обаче връща времето назад и създава нови моменти в отношенията между баща и син. Докато следва разказа на своя родител, Георг сам започва да осмисля колко важен е изборът, който правим, в космоса на собствения ни живот. Срещата със сочната дама с портокалите е не просто любовна приказка, а откриване на смисъла под небето. И най-хубавото на историята е, че е реална.

10 февруари (вторник)
начален час: 20:00 ч.
краен час: 20:52 ч.
Suddenly Sami (2009), 52’
режисьор: Ellen-Astri Lundby
документален филм

“Suddenly Sami” е личен филм за самоличността. По време на детството и  младостта на режисьорката в Осло, майка й никога не й е разказвала за  миналото на Сами в арктическата част на Норвегия. Защо не го е направила? Как може режисьорката внезапно да стане тази Сами в средата на живота си? А дали наистина го иска?

Филмът печели награди на Tromsø International Film Festival (2009) и Sami Film Festival, Guovdageaidnu (2009).

13 февруари (вторник)              

начален час: 20:00 ч.
краен час: 21:39 ч.
The Man Who Loved Yngve (2008),  99’
режисьор: Stian Kristiansen
участват: Rolf Kristian Larsen, Arthur Berning, Ida Elise Broch

Тийнейджър губи равновесие, когато се озовава привлечен от новото момче в класа. Филмът е базиран на едноименната книга на Тори Ренберг. Филмът печели четири награди на Amanda Awards, Norway (2008) и награда за най-добър младежки филм на Tallinn Black Nights Film Festival (2008) .

Късометражни филми за закриване на „Месец на норвежкото кино“  с парти на Martin

15 февруари (събота)
начален час: 20:00 ч.
краен час: 21:35 ч.                                                                       

Fishing with Sam (Isfiske), 2009,  6’
режисьор: Atle Blakseth

анимация

Уловът на риба на Северния полюс може да бъде предизвикателство. Някои имат повече късмет, отколкото други. Най-нещастните от тях може би се нуждаят от съвсем различен подход към риболова.

Good Girl (SNILL),           2006,     10’
режисьор: Astrid Aakra
анимация

Луси е добре възпитани малко момиченце. Тя е умна, красива и прилежна. Винаги е спокойна. Момичето на мама и татко. Но в крайна сметка тя е прекалено добра и се озовава в ситуация, в която се принуждава да промени начина си на поведение.

Pupil’s Concert (Elevkonsert), 2009, 10’
режисьор: Jan Otto Ertesvåg
анимация

На ученическия концерт Evan ще свири "Für Elise“ на Бетовен. Той намира упражненията за много скучни и вместо това се унася в собствената си музика.

Guri Gursjen og Gursjan gru, 2009,  9’30”
режисьор:Johanne Ellisiv Anda, Eirik Aure

анимация

Guri и Gursjan са двaма самотни пънкари в големия град. И двамата правят всичко възможно, за да бъдат бунтари, но това не е лесно, когато светът около тях иска всички да са еднакви. Най-малкото, би било хубаво, ако те можеха да се срещнат и да престанат да бъдат самотни. Но по какъв начин?

My Cardboard Dad (Min pappa av papp), 2009,13’30”
режисьор: Siri Rutlin Harildstad

Глен е  влюбен колежката си Карън. След дълъг период на срещи е дошло време той да се запознае със седемгодишния й син Нилс. Но това, което Глен не знае е, че Нилс има татко, направен от картон, с реалния размер на Супермен. Нилс не желае картонения му баща да бъде заместен от Глен. От друга страна Глен минава през дълъг и изморителен път, за да получи одобрението на детето. Филмът е комедия за деца и възрастни, показваща, че промяната не винаги е за лошо.

Still Birds (Alle fugler)
режисьор: Sara Eliassen

Филмът е безименна история за затворен свят, в който смисълът е на път да изчезне.

Почивка 10 мин.

Saiva, 2009,        8’30”
режисьор: Tuva Synnevåg
анимация

Pistachio (Pistasj), 2009                8’
режисьор: Martin Lund
участват: John Brungot, Henriette Steenstrup, Rikke Christine Kikut

Даниел седи на пейка в парка, чакайки приятелката си. До него сяда дама, която започва го заговаря. Срещата се развива много странно за Даниел.

Little Miss Eyeflap (Skylappjenta), 2009, 9’
режисьор: Iram Haq
Късометражен игрален филм в нарисуван свят.

The Garbage (Søpla), 2009, 9’
режисьор: Magne Pettersen
участват: Joachim Rafaelsen, Håkon Ramstad, Kim Sørensen & Hege Aga Edelsteen.

Черна комедия за един боклукчия, който попада в беда в богат квартал

Ella, 2009,15’
режисьор:  Hanne Larsen
участват: Mona Andersson,Maria Galkina Henriksen, Gøran Østerbøl , Helene Holm Glad

„Ella“ е драма за възрастна, често пияна, 73-годишна жена, която отказва да се изкъпе. Нейното хоби е да подлудява социалните си помощници. Нито общината, нито помощниците знаят истинската причина, поради която Еlla не желае да се  изкъпе, и защо като цяло тя не желае да прави каквото и да било, поради факта, че другите го правят. Причините са скрити в най-тъмните кътчета на съзнанието й и всеки път, когато се появяват, тя ги дави в алкохол. Незнайно как, няма никой, който да познава Еlla, а и тя не познава никого. Филмът се основава на инцидент по време на немското отстъпление от Северна Норвегия през 1945 година.

Travelling Fields, 2009, 9’
режисьор: Inger Lise Hansen

Филмът се фокусира основно върху непостоянството, преходността и идеята за промяна, смяна и "репозициониране". Пейзажът и архитектурата, които се появяват като твърди и постоянни, се преживяват нестабилни и дезориентиращи. В „Travelling fields”  режисьорът е заинтригуван от идеята за географията и как тя може да бъде разгледана и визуално преработена в измерението на променено време и кинематографско пространство. Филмът включва архитектурни елементи и различни земни повърхности в региона на Мурманската област на Колския полуостров в Русия.



Партньори

Дизайн на сайта - Mu BIT