Skip to Content

С "От Дидлдибаб до смартфоните" Нов симфоничен оркестър открива сезона

Дата на събитието: 
Пон, 19/11/2018 - 19:30 - 21:30

ЖИГА СТАНИЧ „Баба” за антична флейта, струнни и ударни

солист Бостиан Гомбач (Словения), антична флейта

БЕНДЖАМИН ГОДАРД Валс оп. 116 от Сюита в три части за флейта и симфоничен оркестър

солист Гергана Иванова, флейта

Й. С. БАХ – Концерт за цигулка и оркестър /III част/

Ивайло Данаилов, цигулка

ХЕНРИ ПЪРСЕЛ Dido's Lament

солист Кристина Хинова, цигулка

БЕЛА БАРТОК Румънски народни танци

ПЬОТР ИЛИЧ ЧАЙКОВСКИ Руски танц

Борислав Йоцов, кларинет

БЕРНАР КАВАНА Гик багатели за смартфони и симфоничен оркестър

Пиер Басри - диригент на хор смартфони

Диригент БОРИСЛАВ ЙОЦОВ

Нов симфоничен оркестър, като член на Европейската мрежа на симфонични оркестри "ONE" и ”Открита арт сцена”, ще изпълни в програмата си и произведения, писани по поръчка на тази организация и изпълнени в много европейски столици.

Едното произведение е написано за най-стария музикален инструмент - флейта "дидлдибаб" на повече от 43000 г., изработен от кост на пещерна мечка, открит в Словения. 

 

Другото любопитно произведение е ”Geek bagatelles” на френския композитор Бернар Кавана, писано за ансамбъл от смартфони и симфоничен оркестър. Подготвен за целта ”хор” с телефони, както и самата публика, инсталират специално създаден app и по знак от водещия на сцената въртят своите телефони в определена позиция, издавайки специфични шумове, с които допълват оркестровото звучене, което е на основата на известни мотиви от IX симфония на Бетовен. В този иновативен проект, композиторът обяснява желанието си да представи един емблематичен шедьовър на човешката цивилизация, който може да бъде разрушен от самия му създател - човекът. Звуците от смартфоните изобразяват хаосът и злата сила, царуващи над звучащите ”останки” от симфонията. Поводът, провокирал композитора е показното разрушаване на паметници на културата от Ислямска държава.

В концерта ще вземат участие и актьорите Милена Червенкова и Стоян Борисов.Партньори