Skip to Content

Културно-историческото наследство във фокуса на Нощта на учените в УХТ

Дата на събитието: 
Чт, 26/09/2019 - 13:00 - 22:15

Културно-историческото наследство ще е във фокуса на Нощта на учените в Университета по хранителни технологии, която се провежда за 13-та поредна година в престижното висше училище. Темата е свързана с домакинството на Пловдив като Европейска столица на културата 2019.

Малко познати културно-исторически обекти, рецепти от тефтерчето на баба, дегустации и богата гама работилници за деца са сред акцентите в програмата на тазгодишното издание на Нощта на учените в Университета по хранителни технологии в Пловдив. Преподавателите ще запознаят любознателните посетители с научноизследователската си дейност. Те ще демонстрират някои от показателите за разкриване на качествени храни и как може да се разбере дали в предлаганата храна се съдържат несвойствени за нея добавки и хранителни вещества. Ще се може да се види изложба от раклата на баба, автори на традиционни ястия ще покажат своите изделия, ще се проведе и състезание за любим паметник на културно-историческото наследство. Специални награди са предвидени за участниците, писали есета на тема „Бъдещето на човечеството и младият учен“.

Форумът ще бъде открит от 14 часа с кръгла маса на тема „Наука, бизнес, образование - традиции и бъдеще“, който се провежда съвместно със Съвета по туризъм - Пловдив, Организацията за управление на Тракийски туристически район, Бизнес университетската асоциация в хранителната индустрия и туризма и УХТ.

            Планираните дейности се фокусират върху повишаване общественото разбиране и ангажираност към науката, както и към привличане интереса на децата, учениците и студентите към научните дейности и технологиите. В рамките на инициативите се доказва, че науката е важна за всички, независимо от възраст и занятие, а учените са хора с вълнуваща професии, които са изключително полезни за живота на хората.  По традиция Нощта на учените се провежда от Европейската комисия по дейностите „Мария Склодовска-Кюри“ на програма „Хоризонт 2020“ и се организира в последния петък на месец септември.

 

Официалното откриване на Нощта на учените в УХТ ще бъде в 13 часа в аула „Милен Бешков“, Ректорат на УХТ. 



Партньори

Дизайн на сайта - Mu BIT