Skip to Content

Оперната прима Красимира Стоянова открива XI Международен фестивал “Дни на музиката в Балабановата къща” 2020

Дата на събитието: 
Вт, 16/06/2020 - 19:00 - Вт, 30/06/2020 - 23:45

На 16 юни 2020 г. Международният фестивал “Дни на музиката в Балабановата къща” – един от най-елитните форуми за класическа музика в България, част от Културния календар на Община Пловдив – отваря врати с поредица от осем знаменателни концерта.

 

Верен на своята мисия да представя безспорни образци от музикалната сцена в наши дни, Фестивалът още с откриването си се изкачва на най-високия връх с концерт на  световноизвестната оперна прима Красимира Стоянова, камерзенгерин на Виенската опера, който ще се състои на сцената на Малката раннохристиянска базилика.

 

Клавирният съпровод е поверен на изтъкната пианистка Боряна Ламбрева. Поради огромния интерес към събитието, освен случването му на живо в залата, то ще бъде излъчвано и на монтиран екран в дворното пространство на Малката базилика, като по този начин по-голям брой публика ще има възможност да се наслади на ангелския глас на знаменитата певица.

 

Музикалното пиршество продължава още на следващия ден, 17 юни, когато на откритата сцена в къща Хиндлиян ще зазвучи бароковата цигулка на Зефира Вълова – безспорен корифей в България в областта на предкласиката, бароковия фагот на  Сабина Йорданова и чембалото на Василий Илисавски.

 

Един от ярките акценти в пролетното издание на XI МФ “Дни на музиката в Балабановата къща” e рециталът на на 30 юни в Балабановата къща на Кралицата на маримбата Василена Серафимова, която от години покорява света със своето инструментално майсторство и креативност.

 

Сред именитите участници във Фестивала са прочутият вокален ансамбъл “Светоглас”, блестящата цигуларка Зорница Иларионова – носител на две награди от класацията “Музикант на годината” на предаването Алегро виваче на БНР, изтъкнатият виолончелист Атанас Кръстев, възхитителният тромпетист Венцислав Благоев, бележитият квартет “Фрош”, талантливият млад пианист – абитуриент в НУМТИ “Добрин Петков” Николай Маринов.

 

За осми пореден път на Римския стадион ще се проведе превърналият се в традиция и винаги очакван с нетърпение “ГОЛЯМ ДЕТСКИ КОНЦЕРТ” в “Дни на музиката в Балабановата къща”, тази година под надслов “Джаз за деца”.

 

Билети за концертите в мрежата на Ивентим.бг и на място в залите един час преди събитията. Пълна програма на пролетното издание на Фестивала на:www.musicartissimo.com

 

Фестивалът ще се проведе в съгласие с всички действащи противоепидемични мерки на Министерство на здравеопазването към момента на събитията.



Партньори

Дизайн на сайта - Mu BIT