Skip to Content

Двама топ диригенти идват през седмицата за Opera Open на Античния театър

Програмата OPERA OPEN продължава с гостуването на двама изключително бележити диригенти. На 30 юни Дерек Глийсън, музикален директор и диригент на Дъблинска филхармония, ще представи мултимедийния спектакъл „Филмовата музика на Холивуд” , а на 02 юли едно от най-знаковите имена сред световните диригенти – Никша Бареза (Хърватия), ще дирижира международната продукция „Кармен”.

Дерек Глийсън също е композирал филмова музика и е директор на ирландската магистърска програма „Композиране за кино и визуални медии”, която е съвместна инициатива на няколко учебни заведения.  На Античния театър Дерек Глийсън заедно с оркестъра и хора на Опера Пловдив ще представят филмова музика от хитове като „Титаник”, „Хари Потър”, „Извънземното” и много други. Подготвя се мултимедия с откъси от филмите и ефектно сценично осветление.   Специално за концерта от САЩ пристига прочутия Кристофър Йънг, който е композирал музиката на над 120 филма, много от които са прожектирани в България.

Най-касовото заглавие на фестивала – „Кармен”, ще бъде дирижирано от Никша Бареза. Акценти от последните сезони на диригента  включват „Кавалерът на розата” от Щраус в Женева и запомнящата се продукция на „Аида” в Тайпе Арена . В предишните сезони той дирижира многобройни  опери на Пучини в Миланската скала, в Берлинската опера и в Държавната опера в Мюнхен.  Никша Бареза има редовни  ангажименти във филхармонията в Ротердам, с Моцартеум оркестър Залцбург и с Хърватския радио симфоничен оркестър в Загреб, където дълги години е бил главен диригент.

От 2001 до 2007 г. Никша Бареза е музикален директор на Филхармонията и Операта в Кемниц. Осъществява многобройни гастроли в известния  Киров театър в Санкт Петербур , в операта Цюрих и във Филхармоничния оркестър на Грац.



Партньори

Дизайн на сайта - Mu BIT