Skip to Content

Нов симфоничен оркестър открива 25-я си сезон

Дата на събитието: 
Ср, 28/10/2015 - 19:00 - 21:45

28 октомври, сряда, зала „България”, 19.30  ч.

Диригент Петко Димитров

Солист Боби Йоцов

МОЦАРТ   Увертюра „Сватбата на Фигаро”

МОЦАРТ    Концерт за кларинет и оркестър ла мажор, K622

ШУМАН    Увертюра „Манфред”, оп.115

ПРОКОФИЕВ     Симфония №1, „Класическа”, оп. 25

 

  ПЕТКО ДИМИТРОВ е музикален директор на Нов симфоничен оркестърМладежкия оркестър наЗападен Кънектикът (Western Connecticut Youth Orchestra) и Младежки симфоничен оркестър “Лейкланд”(Lakeland Youth Symphony). Маестро Димитров също така е главен диригент на Младежки симфониченоркестър “Джеминай” (Gemini Youth Symphony Orchestra) и помощник-диригент на Симфоничния оркестър наРиджфийлд (Ridgefiled Symphony Orchestra). От февруари 2015 г., Петко преподава оркестрово свирене и ръководи симфоничния оркестър на колежа “Маханайм” (School of Mahanaim) в щата Ню Йорк.

    От 2012 г Димитров работи редовно с Институт „Къртис“ (Curtis Institute) като диригент(Conductor in Residence) в Лятната програма за млади артисти (Young Artist Summer Program), която ечаст от Летния фестивал на Къртис (Curtis Sumerfest). През настоящия сезонПетко отново ще изнесеконцерти със Симфоничния оркестър на Риджфийлд и Symphony in C в Ню Джърси.

Маестро Димитров прави дебюта си в Карнеги Хол през 2007 г., Ейвъри Фишeр Хол през 2008г. и Алис Тъли Хол през 2015 г. През пролетта на 2007 гПетко ръководи Младежкия оркестър на ЗападенКънектикът по време на турне в Австриякъдето имат изяви в концертни зали като Хайднзаал в Айзенщат иШлосберг в Грац.

     През сезон 2007/2008

 му е присъдена Димитров стипендия на Фондация „Бруно Валтер“с която сенаграждават реализиращи се млади диригенти

 и която им предоставя парична награда за по-нататъшноразвитие на кариерата имГ-н Димитров два пъти е избиран сред финалистите на Международния конкурс задиригенти „Джордж Солти“.

     През 2004 гг-н Димитров завършва магистърската си степен по оркестрово дирижиране в Университета на МичигангрАнАрбърпод ръководството на профКенет КислърПрез 2006 гзавършва обучението си с профГустав Майер в Консерваторията„Пийбоди“Университет „Джон Хопкинс“ в БалтиморМерилендкъдето следва в Следдипломна програма (Graduate Performance Diploma) по оркестрово дирижиране.

 

 

        БОБИ ЙОЦОВ е роден в София. През 1990 г. завършва кларинет при проф. Сава Димитров в Държавната музикална академия. През 1992-93 г. продължава обучението си с майсторски клас в Националната консерва-тория, Париж, а в периода 1993-94 г. е в Дюкейн Юнивърсити, Питсбърг.

        В началото на 80-те години свири като първи кларинет в младежки оркестър “Пионер”, София. През 1983 г. печели първа награда в Националния конкурс за млади музиканти, България. Непосредствено след като се дипломира в Музикалната академия   /90-91 г./ е приет за втори кларинет на Софийската филхармония. През 1990 г. получава четвърта награда на Международния конкурс “Принц Филип” в Брюксел, Белгия. От 1991 г. свири първи кларинет в Нов симфоничен оркестър, а по-късно е и постоянен гост-солист на оркестъра. Тази вечер Боби Йоцов прави своя диригентски дебют.

        Многобройни са международните му участия: 1993-94 г. свири втори кларинет в Западен симфоничен оркестър на Мериленд, САЩ; февруари 1994 г. е солист-кларинетист на Симфоничния оркестър на Питсбърг; през април същата година е гостуващ солист в Новозеландски симфоничен оркестър, Уелингтън; май 1995 г. е поканен да гостува като солист с концерт за кларинет и оркестър от Моцарт в Парижката опера “Масси”. Освен като солист-кларинетист, талантливият музикант се изявява и в попрището на камерните програми. Свири в Париж, Торино, Верона, Милано, Кардиф, в Германия и Бразилия. Досега в богатата си биография на солов изпълнител има петнайсет рецитала и концерта с български и чуждестранни оркестри.

        Боби Йоцов е и преподавател по кларинет от 1995 г. в Софийското музикално училище и в Държавната музикална академия. Творческата му активност се осъществява и в авторска работа. Композитор е на произведения за соло-кларинет, изпълнявани в България и Франция. Негова песен за сопрано и пиано е изпълнена в операта Шатле, Париж.



Партньори

Дизайн на сайта - Mu BIT