Skip to Content

Нов симфоничен оркестър представя "Българският авангард"

Дата на събитието: 
Пон, 25/04/2016 - 19:30 - 21:45

ЗАВРЪЩАНЕТО НА ЧЕТИРИМА КЛАСИЦИ

Диригент Герган Ценов

ЛАЗАР НИКОЛОВ Симфонии за 13 струнни инструмента (1965)

ИВАН СПАСОВ Движения за 12 струнни инструмента (1967)

БОЖИДАР СПАСОВ Концерт за флейта, 13 струнни и челеста (1976)

ВАСИЛ КАЗАНДЖИЕВ Симфония № 2 ("Симфония на тембрите") (1968)

 

 

ЛАЗАР НИКОЛОВ /1922-2005/, ВАСИЛ КАЗАНДЖИЕВ /р. 1934/, ИВАН СПАСОВ /1934-1996/ и БОЖИДАР СПАСОВ /р. 1949/ – това са композиторите, чиито произведения ще звучат на 25 април в зала „България”. Въпросните композитори са сред най-ярките имена в българската музикална култура – и като творци, и като практикуващи музиканти. Васил Казанджиев и Иван Спасов са сред най-изявените български диригенти.

 

Четиримата автори дават ясна представа за появата и развитието на българския музикален авангард, който е неотменна част от развитието на европейската и световна музикална култура през втората половина на XX и началото на XXI век.

 

Всяка нация може да се гордее, че притежава такива творци. На фона на тази констатация е жалко, че и четирите произведения не са изпълнявани повече от един път, като между първото изпълнение на Симфония на тембрите на Васил Казанджиев през 1968 година и то на фестивалът „Варшавска есен” вече минават петдесет години! Струва си да се отбележи, че на същия концерт на „Варшавска есен” са изпълнени и „Движения за 12 струнни инструмента” от Иван Спасов.

 

 

„Този концерт е много специален. Той отдава почитта си към онези български композитори, чието творчество не биваше оценявано в България десетилетия наред. Не можем да представим всичките, но те са много – достатъчно е да споменат и имената на Константин Илиев, Георги Тутев или Симеон Пиронков. Надявам се, в един следващ проект да звучи и още музика от българските автори, които още през 60-те години станаха много по-известни и зачитани на Запад, отколкото в страната си! Може да се счита,че изпълнението на тези творба са премиерни за София. Такава е съдбата и на десетки произведения на българския музикален авангард, който в историческият български композиторски контекст пръв „застигна” във времето световните музикални тенденции. По случайност датата на този концерт съвпада с първия ден от Страстната седмица, Велики понеделник, когато Исус гони търговците от храма. Символиката е повече от ясна”- Юлия Христова, основател и президент на Нов симфоничен оркестър.



Партньори

Дизайн на сайта - Mu BIT