Skip to Content

Дебют на диригента Стилиян Киров с български оркестър

Дата на събитието: 
Пон, 30/05/2016 - 19:30 - 21:00

ЧЕТВЪРТ ВЕК НОВ СИМФОНИЧЕН ОРКЕСТЪР

Шостакович – Концерт за пиано и оркестър №2 със солист руската пианистка Анастасия Поф в концерт на 30 май, 19.30 часа, зала „България”. Ще звучат още увертюра „Княз Игор” от Бородин и знаменитата „Шехерезада” от Римски Корсаков. Диригентът Стилиян Киров ще направи своя дебют с български оркестър и пристига от САЩ, където повече от 10 години развива  шеметна кариера.

Направете незабравима своята вечер с Нов симфоничен оркестър на 30 май, 19.30 часа, зала „България”. 

 

Стилиян Киров е лауреат от престижния международен конкурс за млади диригенти в чест на Николай Малко, 2015 г., наскоро завършва изключително успешен стаж като втори диригент на Сиатълския симфоничен оркестър и вече е назначен за музикален директор на Symphony in C., един от водещите оркестри за млади музиканти в Америка. Сред бившите му музикални директори се нареждат мнозина диригенти, познати в цял свят, като например Алан Гилбърт. През 2015 г., след двугодишен подбор от над 160 кандидати Киров печели конкурс за музикален директор на Бейкърсфилдския симфоничен оркестър в Калифорния, с което става най-младият музикален директор в 83-годишната история на оркестъра. Освен това е работил като помощник-диригент на Симфоничния оркестър на Мемфис и музикален директор на Младежката симфонична програма на Мемфис.

Миналите и предстоящи гастроли на Столиян Киров като гост-диригент включват концерти със симфоничните оркестри Victoria Symphony, Tucson Symphony, Amarillo Symphony, Lansing Symphony, the National Repertory Orchestra/Брекенридж и др. След като получава възторжени отзиви за дебюта си през 2012 г., редовно се изявява като гост-диригент в Тихоокеанския северозападен балет (Pacific Northwest Ballet) в гр. Сиатъл.

Киров е гостувал на оркестри от цял свят – Камерен оркестър „Леополис“ (Leopolis Chamber Orchestra) / Украйна, Оркестър на цветовете (Orchestra of Colors) / Атина, Orchestre Colonne / Париж, Софийски фестивален оркестър, Държавен оркестър към Ермитажа (State Hermitage Orchestra) / Санкт Петербург, Филхармонията на Тюринген (Thüringen Philharmonic Orchestra), Загребската филхармония, Международен фестивал „Музикален Олимп“ (Musical Olympus International Festival) в Санкт Петербург и много други. 

През сезон 2013/2014 г-н Киров е привлечен като помощник-диригент на Бърнард Хайтинк в Чикагския симфоничен оркестър, както и като заместник-диригент на Стефан Денев, покойния Рафаел Фрюбек де Бургос, Кристоф фон Дохнани и Андрю Дейвис, всички от Бостънския симфоничен оркестър. През същия сезон замества Рафаел Фрюбек де Бургос в Сиатълския симфоничен оркестър и дирижира „зрелищни“ изпълнения на Кармина Бурана от Карл Орф.

Многобройните награди и признания на Стилиян Киров включват награда Еми за проекта за саундтрак на Симфонията в гр. Мемфис, награда, присъждана от оркестъра (Orchestra Preference Award), трета награда в конкурса за диригенти на името на Димитрис Митропулос, както и мемориална стипендия на Juilliard в памет на Бруно Уолтър и диригентска награда Чарлз Шиф за изключителни заслуги. Освен това е носител за 2010 г. на френското отличие за диригентско майсторство ADAMI, което се увенчава с безупречен концерт в Salle Gaveau с оркестър Orchestre Colonne. След това изпълнение канят Киров да дирижира премиерните концерти на оркестъра в Париж за сезон 2011/2012.

Киров завършва програмата на Juilliard School за дирижиране на оркестър, където се обучава при Джеймс ДеПрейст. През 2012 г. посещава академия по диригентско майсторство Aspen Academy of Conducting, а през 2013 г. става един от двамата стипендианти по диригентско майсторство на музикален център Tanglewood. През 2010 г. му е присъдена диригентска награда на името на Дейвид Ефрън от музикалния фестивал Chautauqua, където се завръща през 2012 г. като гост-диригент на фестивалния оркестър.

Г-н Киров има магистратура от Ecole Normale de Musique в Париж, където учи при Доминик Руит. Участвал е в майсторски класове при видни диригенти от ранга на Курт Мазур, Майкъл Тилсън Томас, Джанлуиджи Джелмети, Джордж Манахан и Ашър Фиш.

Стилиян Киров също така е и талантлив пианист и през 2001 г. получава златен медал на международния конкурс за пианисти Клод Кан в Париж

 

Анастасия Поф е желан музикант, както за солови, така и за камерни и оркестрови изпълнения. Тя има изяви на сцени като Линкълн Център, Ню Йорк, зала „Уайл“ на Карнеги Хол, зала „Бенароя“, Сиатъл и много други. Работила е съвместно със Симфоничните оркестри на Сиатъл и Мемфис в САЩ, Симфоничния оркестър на Новосибирск и Филхармоничния оркестър на Далечния Изток на Русия. Участвала е в редица произведения на голяма сцена в Операта в Сиатъл, щата Вашингтон, Операта на Аспен, щата Колорадо, Музикалната академия на Запада (Music Academy of the West), Калифорния и Манес Опера (Mannes Opera), Ню Йорк.

Сред последните ангажименти на Анастасия Поф са участие със Симфоничния оркестър на Сиатъл в произведението „Beyond the Score“, постановката на Операта „Vespertine“ „Похищението на Лукреция“ („Rape of Lucretia“) от Бенджамин Бритън, рецитал в зала „Сентениал“, където си партнира със Сара Ларсън, както и рецитал в за Операта на Сиатъл.

 

Анастасия Поф е носител на редица награди и стипендии, включително Награда за пиано „Нютън Суифт“, „Пълна стипендия на Шърли и Сиймор Лерер“ на Music Academy of the West, „Стипендии за сътрудничество за пианисти“ от Музикалния фестивал на Аспен, както и „Пълна стипендия за заслуги“ на Колежа „Манес“. Анастасия Поф завършва New School For Music към Манес Колидж в Ню Йорк в класа на д-р Кристина Станеску, както и Музикалната консерватория „Глинка“ в Русия. В момента тече програмата й с многобройни участия в Северна Америка. 

 



 

Добави още снимки: 


Партньори

Дизайн на сайта - Mu BIT