Skip to Content

Нов симфоничен оркестър с първи концерт за 2018

Дата на събитието: 
Сб, 24/02/2018 - 19:30 - 22:15

С голямо нетърпение очакваме предстоящия ни концерт на 24 февруари, събота, в зала “България” от 19:30 ч! Имаме честта да представим на нашата публика дебюта на изключително талантливия млад български виолончелист Михаил Петров. Неговото изпълнение на концерта за виолончело и симфоничен oркестър от Самуел Барбър ще се вплете в една много интригуваща и нестандартна за нашата сцена програма. Заповядайте!

 

Диригент Петко Димитров

Солист Михаил Петров, виолончело, дебют

РАЛФ ВОЪН УИЛЯМС Фантазия върху тема от Томас Талис

САМУЕЛ БАРБЪР Концерт за виолончело и оркестър, оп. 22

ЯН СИБЕЛИУС „Завръщането на Леминкайнен”, оп. 22

АРВО ПЯРТ „Силуанска песен”

БЕДРЖИХ СМЕТАНА „Бланик” 

 

* * *

Арво Пярт 

„Силуанска песен“ 

(„Жадува моята душа за Господа....“)

за струнен оркестър (1991)

„Жадува моята душа за Господа и в сълзи аз го търся. Как мога Тебе да не търся, когато Ти повика ме и даде ми наслада в Твоят Дух Свети, и тя, душата моя Теб възлюби. Ти виждаш, Господи, скръбта и мойте сълзи...... И ако Ти не би привлякъл ме със Своята любов, аз нямаше така да търся Теб, тъй както днес Те търся, но Твоя Дух ми даде, Тебе да позная, и радва се душата моя, че Бога Ти си мой и Господ, и тъй, във сълзи аз за Теб копнея.“

Софроний Сахаров "Старец Силуан Афонский" (1948)

Силуанска песен е написана от Арво Пярт през 1991 г. и е посветена на Архимандрит Софроний (Сергей Семьонович Сахаров), свещенослужител на Константинополската православна църква, схиархимандрит, основал през 1959 г. Ставропигиалния манастир Свети Йоан Кръстител Есекс. През 1926 г. той пъстъпва в Атонския манастир Свети Пантелеймон, където по-късно, през 1930 г. се запознава със Стареца Силуан Атонски, който става и негов духовен учител. През 1938 г. след смъртта на преподобния Старец, Софроний напуска селенията на манастира и по препоръката на своя учител се заселва във Великата Атонска пустиня – първоначално в отшелническата обител на Карулия а по-късно в една от пещерите, близо до манастира „Свети Павел“. Софроний е един от основните ученици и биограф на Преподобният Силуан Атонски и автор на книгата „Старецът Силуан“, която излиза за пръв път през 1948 г. в Париж, като циклостилно издание, лично изработено от Архимандрит Софроний. По-късно, през 1952, отново в Париж излиза и второто, този път печатно издание на книгата, която донася световна известност на Силуан Атонски. Благодарение на книгите на Софроний, Светият Старец е канонизиран през 1988 г. и православната църква чества празника на Преподобния Силуан Атонски всяка година на 11 септември.

Атонския Старец Силуан (1866 -1938), монах от манастира Свети Пантелеймон, Света гора е една от мистичните фигури на Православието на ХХ век, пламенен аскет който чрез благодатта на непрестанната молитва се среща  в своите видения с Христос. След дълги години на духовни изпитания той придобива огромно смирение и вътрешна тишина. Неговите текстове, които са в своята същност пламенни молитви за целия свят, са пропити от любов към всички.

Словото на Преподобния Силуан Атонски, мото от което е вплетено в заглавието на Арво Пярт,  говори с цялото си сърце и душа в музиката на тази кратка творба от която струи безкрайната Божествена Любов и Светлина. Първото изпълнение е на 4 юли 1991 г. в Ретвик, Швеция, като то е представено от Силянския камерен оркестър под диригентството на Карл-Ове Манберг. Първият запис на творбата е включен в диска с творби на Арво Пярт „Te Deum“ на ECM от 1993, а изпълнението е на Талинския камерен оркестър под диригентството на Тону Калюсте.

Георги Арнаудов



Партньори

Дизайн на сайта - Mu BIT