Skip to Content

ДОН ЖУАН от Волфганг Амадеус Моцарт на сцената на Софийската опера

Дата на събитието: 
Чт, 17/10/2019 - 19:00 - 20:45

Басът Петър Найденов става Дон Жуан в едноименната опера на Моцарт на 17 октомври в Софийската опера



На 17 октомври Софийската опера вдига завесата си за операта „Дон Жуан“ от Моцарт. Творба в две действия, определена от композитора като синтез между драматично и комично, в която режисьорът и художник на спектакъла  - Уго Де Ана обещава на публиката да съпреживее чувствата на прочутия покорител на женски сърца и авантюрист Дон Жуан.




Това е поредният спектакъл на софийска сцена, който е режисиран от световноизвестния аржентинец Уго де Ана, познат вече на българската публика с постановките си на оперите „Аида”, „ Норма” и „Самсон и Далила”. Прочутият по цял свят режисьор и сценограф  поставя спектакли в редица оперни театри, сред които „Ла Скала” в Милано, операта в Рим,  в Сантяго де Чили, Мадрид, Барселона и други.



В образа на благородника изкусител Дон Жуан от Севиля е басът Петър Найденов. За музикалните критици Петър Найденов е уникално красив бас, който има гладка музикална фраза и мощно сценично присъствие. Това го прави един от най-вълнуващите певци от младото поколение баси на световната оперна сцена.



Той е роден през 1979 г. Дипломира се в Музикалната академия „Професор Панчо Владигеров” в София като оперен певец в класа на професор Руско Русков. Усъвършенства се при големите ни певци Гена Димитрова и Никола Гюзелев. По-късно учи при  известният бас Роберто Скандюци.



На 24 годишна възраст прави своя дебют на сцената на Софийската опера и балет като Дон Жуан от операта на Моцарт „Дон Жуан”. По-късно се превъплъщава в образа на Дон Базилио от „Севилският бръснар” от Росини, Нилаканта в „Лакме” от Лео Делиб, изпълнява и други баритонови партии. Неговите международни изяви започват през 2006 г. с ангажименти като Дон Руис Гомес Да Силва в „Ернани” на Джузепе Верди, Дон Базилио в „Севилският бръснар” от Росини в Националната опера в Хелзинки, Рамфис в „Аида” от Джузепе Верди в Операта на Кайро, Фернандо в „Трубадур” от Верди , Швейцария. Пее в Марибор, Линц, Ница , Букурещ, Виена и др. От сезон 2012 /2013 Петър Найденов е солист на Виенската Държавна опера.

 

150 Wachter

В „Дон Жуан“ на 17 октомври участват още:

Радостина Николаева, Хрисимир Дамянов, Ангел Христов, Габриела Георгиева, Петър Бучков, Валентин Ватев, Силвия Тенева



Диригент ЕРИХ ВЕХТЕР

Добави още снимки: 


Партньори

Дизайн на сайта - Mu BIT