Skip to Content

Симфоничен концерт с Рамиро Ариста от Аржентина и Йоко Нагашима от Япония

Дата на събитието: 
Чт, 21/11/2019 - 18:30 - 20:45
В програмата:
В.А.МОЦАРТ – балетна музика към пантомимата „Малкото нищо“
Й.ХАЙДН – Концерт за пиано и оркестър № 11, ремажор
Ян ВОРЖИШЕК – Симфония, ремажор /първо изпълнение/

Буйната аржентинска енергия на диригента Рамиро Ариста се слива с елегантната нежност на японката Йоко Нагашима /пиано/ на сцената на концертна зала „Проф. Венета Вичева“ в четвъртък от 18:35 часа. Вече десет години Рамиро Ариста активно концертира в България, Румъния, Украйна и Русия, а умението му да съчетава европейските традиции, балканския фолклор и латиноамериканските ритми прави всяко събитие незабравимо. Изящна нежност притежава пианистката Йоко Нагашима, която пристига в Шумен от Страната на изгряващото слънце. В концертната програма на 21 ноември заедно с шуменските симфоници те ще представят музиката към единствения балет на Моцарт „Малкото нищо“, Концерт за пиано и оркестър № 11 от Йозеф Хайдн и премиерно изпълнение на Симфония в ре мажор от чешкия композитор Ян Вацлав Воржишек.

Описан от руската преса като „страстен и енергичен“,  Рамиро Ариста се очертава като един от водещите диригенти на своето поколение. Международната кариера на Рамиро бе развита и обогатена със стажа в Мариинския театър по покана на Валерий Гергиев (2008-2009).  След сензационният си дебют в Санктпетербургската филхармония през март 2010 г. той е работил с Ярославската филхармония, Лвов филхармония, филхармония Тимишоара, филхармония Брашов, Националния симфоничен оркестър на Република Молдова, Симфоничния оркестър на Венецуела - „Los Llanos”,  и с Националния симфоничен оркестър на Боливия.

Йоко НагашимаЙоко Нагашима започва да изучава пиано на 3-годишна възраст. Завършва факултет „Наука и технологии” към университета – Нихон и Музикална академия – Шова. Изучава пиано при Мами Такао, Макико Ишида, Йоко Ясохима. През 2003 г. изнася рецитал, на който изпълнява вариации върху тема от Хайдн за 4 ръце.В периода 2003 – 2005 г. свири музика от Брамс на изложби „Музика за хармонията на цветята и сърцето” на художничката Фумие Като. Част от дуо виолончело и пиано „Евръгрийн“ през 2008 г. изнася концерти с музика от Торо Такемицу. Вече десет години Йоко Нагашима е търсен солист в Европа и ежегодно изнася концерти на стария континент. През 2012 година е солист на руския Камерен оркестър в Архангелск. Йоко Нагашима изнася редица концерти в България – свирила е със Симфониета – Видин, Симфониета – Враца, Разградска филхармония, Симфониета – Шумен, Симфоничния оркестър в Сливен и други. 

Добави още снимки: 


Партньори