Skip to Content

IN MEMORIAM: Сбогуваме се със световния тенор Камен Чанев

Днес, 26 ноември 2020г., ни напусна големият български оперен певец Камен Чанев.

В разцвета на силите си, покорил с изкуството си десетки световни престижни оперни сцени, изключителен професионалист и роден победител, с толкова красиви очаквания и мечти, любимецът на публиката Камен Чанев загуби най-тежката битка в живота си с коварния и безпощаден COVID-19.Само преди 20 дни световният тенор Камен Чанев сбъдна своя сън да бъде Отело на сцената на Старозагорската опера. Толкова вълнения и какъв триумф! Никой не е предполагал, че това ще бъде неговата последна роля, с която ще завърши толкова преждевременно своя земен път.Завинаги ще остане в сърцата на своите приятели и колеги, на своите многобройни почитатели, на всички хора, които са имали щастието да се докоснат до неговия талант, огромно сърце и неподправена човечност! Камен Чанев обожаваше своята професия, превръщаше с лекота всеки спектакъл на Старозагорската опера, в който участваше, в незабравим празник! Пленителен и неповторим в образите на Калаф, Радамес, Туриду, Канио, предстоеше му да бъде Рикардо в премиерния спектакъл на операта "Бал с маски"...Раздаваше щедро обич и получаваше много от своята вярна и признателна публика, която никога няма да го забрави! Живееше за тези моменти на взаимност и им се наслаждаваше!Благодарим за всеки подарен и споделен миг щастие, скъпи и непрежалим Камен!Да бъде светъл пътя ти!

От състава на Държавна опера - Стара Загора
 

Поклонението пред паметта на Камен Чанев ще е на 28 ноември от 10.00 до 13.00 часа във фоайето на Държавна опера-Стара Загора! 

След успешния си дебют в ролята на Де Грийо от "Манон Леско" през 2007 на сцената на Виенската Щатсопера КАМЕН ЧАНЕВ е постояннен гост на най-големите оперни сцени по света като: Римска опера, Дойчеопер-Берлин, Щатсопер-Берлин, Байрише Щатсопер-Мюнхен, Опера Хамбург, Опера Франкфурт,Театро Ла Фениче-Венеция, Вашингтон Опера, Монреал опера, Болшой Театър-Москва, в градове като Токио, Сеул, Пекин, Тел Авив и много други. Работил е с диригенти от ранга на Рикардо Мути, Лорин Маазел, Юровски, Кариняни, Луизотти, Донато Ренцетти , Филип Орен и много др. Репертоарът му включва повече от 45 централни роли от оперите: "Аида","Бал с маски","Трубадур", "Дон Карлос","МанонЛеско", "Тоска", "Турандот", "Кармен" и др., както и теноровите партии от кантатно-ораториалните произведения „Девета симфония” на Бетовен, „Реквием” на Моцарт, Верди и Дворжак, „Стабатматер” на Росини, „Симфония №8” на Малер.

Завършва ДМА"Панчо Владигеров" в гр.София и специализира оперно пеене в Рим.

Камен Чанев е Почетен гражданин на родния си град Сливен.

 
See video


Партньори

Дизайн на сайта - Mu BIT