Skip to Content

VIII Международен фотосалон ПЛОВДИВ 2021

Дата на събитието: 
Сб, 31/07/2021 - 13:15 - Сб, 14/08/2021 - 17:15

Международен фотосалон Пловдив се провежда за осма поредна година и отново е под патронажите на FIAP, HPS и НСФА, и разбира се с традиционната подкрепа на община Пловдив. Въпреки всички трудности и изпитания, на които организаторите бяха подложени във връзка с мерките и ограниченията заради ковид пандемията у нас и по света, те успяха да привлекат вниманието на 353 автора с общо 4851 фотографии от 46 държави във всички 6 раздела. За финалната селекция бяха оценени 1177 фотографии на 263 участника от 42 държави.

Петчленно жури от двама чужденци и трима българи разгледаха и оцениха всички фотографии в периода от 3 до 5 юни 2021. Председател на журито беше Микеле МачинайEFIAP/s, AFI от Италия, а втория чужденец беше Спирос Ятрополус, EFIAP/p, ESFIAP от Гърция. Българските членове бяха Tеодора Димитрова, AFIAP, Пламен Петков, EFIAP и Явор Мичев, AFIAP. С високият си професионализъм и опит, в последния ден на журиране те определиха всички награди.

Официалното откриване пред публика на селекция от наградените фотографии, и церемонията по награждаването ще се състои на 31.07.2021, от 13:00 ч. в Пловдив, Цар Симеоновата градина, алеята на фонтана Деметра. В експонираната изложба са включени само част от наградените фотографии – общо от 98 автора, от 31 държави.

Заповядайте на откриването и награждаването!

        

Голямата новина, а същевременно и приятна изненада свързана с града на седемте тепета, е че плакетът за най-добрия пловдивски автор в салона спечели Минко Михайлов, ЕFIAP. Друга новина, свързана с нашия съгражданин е, че негова знакова фотография от гребен канал Пловдив бе избрана и оценена с Почетната диплома на Община ПловдивНека честитим на фотографа-творец, и му пожелаем още по-високи успехи в най-младото и светло изкуство!

Най-добрите фотографии спечелиха 183 индивидуални награди, 11 награди (по статистика) за автори и 2 за фото групи и клубове. Този богат награден фонд, отличи най-високо творбите на общо 11автора от 33 държави - от Аржентина, през страни от цяла Европа и Азия, и чак до Нова Зеландия.

Официалният знак на FIAP - светло синя FIAP значка  най-добре представилия се автор в салона спечели фотографа Саураб Сирохия, GMPSA/P, EFIAP/P, GPU CR5, VIP5, GAIUP, SEPSS от Индия, от група India International Group.

Плакетът на Фотографското общество на Гърция (HPS) за най-добре представилия се автор спечели Владимир Карамазов. Той е и най-добре представилият се български автор.

Плакетът за най-добре представил се чуждестранен автор (от организатора) спечели  - Лоренцо Ди Кандия, EFIAP/g, EPSA, AFI, GPU CR3 ZEUS от Италия.

За нас е изключително приятно, че в конкурса взеха участие фотографи на 3 български и 9 чуждестранни фотографски групи и клубове  от Франция, Гърция, Северна Македония, Турция, Русия, Иран, Индия и 2 от Китай.

В предизвикателството, отправено към млади автори от 1621 години се включиха младежи от Южна Африка, Индия, Словения, Сърбия, Босна и Херцеговина и България. Приятната новина в тази инициатива на организаторите е, че от младите фото творци има автори с награди.

Плакетът за най-добре представилия се фото клуб, тази година е за клуб от Индия - India International Group, а плакета за клуба-подгласник (с много малка разлика), но с много награди е фотоклуб ЕВРАЗИЯ, Русия.

Най-високото отличие, Купата на салона, оцени фотография на Кристиян Киефер, Люксембург.

О
рганизаторите поощриха с кристален плакет и фотография на Сергей Коляшкин от Русия, който бе подгласника на голямата награда.

Общо 32 родни фото творци спечелиха 53 награди. 16 от тези награди са медали - 10 златни, 3 сребърни и 3 бронзови медала.

С голяма гордост можем да заявим, че родните автори представиха достойно България. Техните творби ще достигнат до 46 държави, благодарение на печатния албум, който ще получи всеки участник в конкурса. От всички наградени български автори, 10 индивидуални участници са от Пловдив, а двама клубни участника са от „Фотографска задруга“ Пловдив  с общо 13 награди.

С най-много награди бяха отличени Владимир КарамазовСветлин ЙосифовAFIAP, следвани от Димитрина Андреева, EFIAP и Мирослав Момински, EFIAP/b.



          

   Българските автори спечелиха следните награди:

1.     Албена Андреева – HPS почетна лента

2.     Александър Александров – Диплома от член на журито

3.     Александър Иванов, AFIAP, QPSA – FIAP бронзов медал; Поощрителна диплома от организатора

4.     Ангел Андонов – HPS златен медал

5.     Ангел Ненов – НСФА златен медал

6.     Владимир Карамазов – 3 FIAP почетни лентиПочетна лента на салона; Диплома от член на журито; Плакет на HPS (най-добре представил се автор); Плакет за най-добре представил се български автор.

7.     Вяра Антонова  Почетна лента на салона

8.     Димитрина Андреева, EFIAP – 2 FIAP почетни ленти; Диплома от член на журито

9.     Димитър Антонов – Диплома от член на журито

10.  Димо Христев – Почетна лента на салона

11.  Емануел Антонов – Диплома от член на журито

12.  Ивайло Сакелариев, EFIAP – Поощрителна диплома от организатора

13.  Иван Иванов – FIAP почетна лента; Диплома за най-добре представил се автор в раздел Природа

14.  Иван Миладинов – HPS златен медал

15.  Калоян Сухоруков – FIAP сребърен медал; НСФА Почетна лента

16.  Костадин Маджаров – Поощрителна диплома от организатора

17.  Красимир Кънев, AFIAP – Салон сребърен медал

18.  Красимир Лазаров – FIAP златен медал

19.  Лариса Усманова – Диплома от член на журито

20.  Любомир Аргиров – Диплома на комитет Родолюбие; Поощрителна диплома от организатора

21.  Минко Михайлов, EFIAP – Почетна диплома от община Пловдив; Плакет за най-добре представил се пловдивски автор

22.  Мирела Партинова – HPS златен медал; FIAP почетна лента

23.  Мирослав Момински, EFIAP/b – НСФА златен медал; Салон златен медал; Диплома за най-добре представил се автор в раздел Фотожурнализъм

24.  Надежда Райчева – FIAP почетна лента; Диплома от член на журито

25.  Пламен Пенов – HPS златен медал

26.  Радослав Свирецов – FIAP почетна лента; Почетна лента на салона

27.  Светлин ЙосифовAFIAP – FIAP сребърен медал; FIAP бронзов медалНСФА златен медал; Диплома за най-добре представил се автор в раздел Портрет и тяло

28.  Силвия Маринова – Диплома от член на журито

29.  Станимир Петков – Диплома от член на журито

30.  Таня Маркова – HPS почетна лента

31.  Цончо Балканджиев, EFIAP – FIAP почетна лента

32.  Юлий Василев, EFIAP/b – НСФА златен медал; Салон бронзов медал



Изложбата ще бъде експонирана от 31.07 до 14.08.2021 година. Очакваме ви!



Партньори

Дизайн на сайта - Mu BIT