Skip to Content

Илюстрованото издание на „Цветовете на живота“ от норвежката художничка Лиса Айсату излиза на български

Книгата събира най-красивитекартини на художничката и разказва за красотата и любовта в живота ни.

В магичната си книга„Цветовете на живота“ известната норвежка художничкаЛиса Айсату се захваща с амбициозната задача да пресъздаде многобройните етапи на човешкия живот във всичките му противоречиви нюанси и емоции.

Вече преведена на над 30 езика,„Цветовете на живота“ще украси и българските книжарници в прекрасния превод на Стефка Кожухарова. Изданието се появява през 2019 г. и печели на Айсату знаковата награда на норвежките книжари, която за пръв път в над 70-годишната история на отличието е присъдена на илюстрована книга. Само преди дни авторката беше номинирана иза наградата „Астрид Линдгрен“ за изключителния ѝ принос към литературата за деца и юноши. 

            „Цветовете на живота“събира най-красивите картини на художничката, в които буйните истории на живота ни оживяват – понякога весели и слънчеви, друг път –тъжни и носталгични, но винаги изпълнени с красота и значимост. Думите на Лиса Айсату придружават илюстрациите ѝ и деликатно навигират читателя в пъстрия океан на изданието.

Книгата е разделена на шест глави и започва с жизнерадостното детство, където зимите са по-бели, Коледа – изпълнена с магия, а вълшебните светове – само на страница разстояние. Айсату майсторски преминава към юношеството, а в картините ѝ постепенно се прокрадват бурните емоции и несигурността на съзряването. 

В самостоятелния живот на един възрастен художничката обрисува експлозията от чувства, която представлява намирането на любовта,и трънливите пътеки, които трябва да извървим, за да стигнем до нея. Трудните утрини на семейния живот, в които сякаш всичко е наопаки,и ценните моменти, в които ни се иска времето да застине. 

По спиращ дъха начин Лиса Айсату ни превежда към по-меките цветове на средната възраст – към спокойствието и стабилността, които настъпват с новите възможности. А накрая идва старостта, където самотата и тъгата вървят ръка за ръка с мечтите и спомените, които са по-цветни и по-живи от всякога. 

„Цветовете на живота“е обяснение в любов към малките мигове, забравените емоции и онази искра за живот, която получаваме само в моменти на истинска радост. Емоционална, забавна и трогваща със своята нежност, това е вълшебна книга, която ни напомня за обичта, която ни заобикаля отвсякъде. 

Още снимки: 


Партньори