Skip to Content

Суперпродукция "Набуко" на Царевец

Дата на събитието: 
Сб, 23/07/2016 - 21:15 - 23:45

На 23 юли от 21.00 часа на сцената на историческия хълм  ЦаревецСтарозагорската опера съвместно с Държавна опера-Бургас ще представи грандиозен спектакъл на една от най-любимите и популярни опери на Джузепе Верди „Набуко”. Суперпродукцията се подготвя специално за Летния сезон на българските оперни театри "Сцена на вековете" 2016 и обединява творческите състави на двата оперни театъра.

Сценичната адаптация за откритата сцена на хълма Царевец е на режисьора Огнян Драганов и на художника Тодор Демеров. Спектакъла ще дирижира главният диригент на Държавна опера-Стара ЗагораИвайло Кринчев. Жителите и гостите на старопрестолния град ще имат възможността да аплодират звездни изпълнители в главните роли – впечатляващият баритон от Македония Марян Йованоски ще гостува в ролята на Набуко, Ивайло Джуров - един от най-ярките последователи на голямата българска басова традиция – ще се представи в ролята на Захария, а великолепното сопрано - солистка на Бургаската опера Йоана Железчева ще изпълни ролята на властната Абигайл. В ролята на Фенена ще се превъплъти  именитата солистка на Старозагорската опера Офелия Христова, а в ролята на Измаел ще участва Ивайло Йовчев. Участват още солистите Емилия Джурова, Евгений Арабаджиев, хор и оркестър на Държавна опера-Стара Загора и Държавна опера Бургас,  диригент на хораМладен Станев. Спектакълът е със специалното участие наПрабългарска школа за оцеляване „Бага-тур”.

Операта “Набуко” е третата опера от ранното творчество на Джузепе Верди, но още с първото си представление през 1842 година в Миланската скала има триумфален успех. Сюжетът, вдъхновен от библейския епос, е изпълнен с патоса на свободата.

Преди гостуването във Велико Търново на 23 юли, суперпродукцията на операта „Набуко“ ще бъде представена в Бургас /на 19 юли в Летния театър/ и в Стара Загора /на 20 юли, на Античния форум/.

Добави още снимки: 
See video


Партньори

Дизайн на сайта - Mu BIT