Skip to Content

Иван Христов - Грога реди изложба в "Аспект"

Дата на събитието: 
Чт, 17/11/2016 - 17:00 - Вт, 06/12/2016 - 10:00
В средата на ноември Иван Христов-Грога реди своята единадесета самостоятелна изложба в галерия „Аспект”. Напълно непознат на пловдивчани преди десет години, днес той е сред любимите художници на много ценители на изобразителното изкуство както благодарение на упоритото и последователно популяризиране от страна на галеристката Олга Петрова, така и на професионалната работа на самия автор. 
Грога е творец с принципи, които не се повлияха от конюнктурата и не се промениха във времето; той държи изключително на качеството и не прави компромис с естетическите си виждания. Затова и в изложбата са експонирани отново само двадесетина картини – това е трудът му за цяла една година, картините, които е обмислял, композирал и рисувал с така присъщите за него търпение и прецизност. А и да не забравяме, че бавно и неусетно Грога се приближава към своята 75-а годишнина, която предстои в края на февруари следващата година – възраст, достойна за уважение, и творческа енергия, достойна за възхищение. 
В настоящата експозиция феновете на Грога не бива да очакват изненади. Двадесетината платна са тематично групирани в любимите му направления – приказни зимни пейзажи, портрети на птици и екологични проблеми. Новото е присъствието на повече и по-разнообразни натюрморти, както и няколкото картини с изображения на цветя, за които обаче не бихме казали, че са флорални, а по-скоро, както при птиците, са портрети на цветя – в много едър план, с прецизно изобразени детайли, с прозрачни капки роса, те са извън времето и пространството. Прекрасен цвят от роза на мастилено черен фон, цъфнала черешова клонка върху светлосиньо, абсурдно детайлно изрисуван цвят на нарцис – все картини, доказващи неподвластното на възрастта майсторство на Грога да се вглежда в детайлите, да ги осмисля и пренася на платното с характерния си фотореалистичен стил. 
Работейки с класическата техника на маслени бои върху платно, Грога постига изключителна прецизност на изображението. Платната му са и хипер- и сюрреалистични, а зимните му пейзажи носят спецификата на така наречения приказен реализъм, но най-силно впечатление прави чувството за покой, което излъчват всички негови картини. Светът на Грога е благ и изпълнен с тишина. Далеч от проблемите на забързаното и нервно ежедневие, той ни предлага една измислена реалност, помага ни да се откъснем от злободневието. Нека всеки, който желае да отнесе със себе си късче от този приказен свят, да заповяда в галерия „Аспект“ от 17. ноември до 06. декември.
 
Иван Христов-Грога е роден в с. Думници край Габрово на 27 февруари1942 г. Завършва Великотърновския университет “Св. св. Кирил и Методий” през 1969 г. От 1980 до 2006 г. е преподавател по рисуване в СХУ в Трявна. Има участия в над 30 самостоятелни и групови изложби, както и в много пленери в България и в чужбина. Авторът е носител на Трета награда за живопис (1999 г.) и Специалната награда за живопис на Министерството на Културата (2005) на Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата-Габрово, на награда за живопис на Националната изложба на учителите-Велико Търново, на Награда за живопис на Община Габрово (2005 и 2006 г.). Картини на Иван Христов-Грога се намират в галерии и колекции в България, САЩ, Гърция, Белгия, Швейцария, Беларус и др. Живее и работи в родното си село Думници.


Партньори

Дизайн на сайта - Mu BIT