Skip to Content

Отворен ден на международния симпозиум „Консервация и реставрация на мозайки“

Дата на събитието: 
Ср, 01/03/2017 - 10:45 - 17:45

„Имате невероятно културно наследство и трябва да сте много горди“ е заключението на участниците в Международния симпозиум „Консервация и реставрация на мозайки“ в Пловдив

28.02.2017

 

От 27 февруари до 1 март 2017 г., Пловдив е домакин на международно събитие с изключителна важност за културното наследството на града, избран за Европейска столица на културата през 2019 година. В Международния симпозиум „Консервация и реставрация на мозайки“, който се провежда в Дома на културата „Борис Христов“ участват членове на една от най-престижните специализирани организации - Международния комитет за консервация на мозайки (ICCM) и учени от България, Италия, Франция, Гърция, Тунис, Сирия, Испания, Великобритания и Македония.

На специална пресконференция днес, с участието на Роберто Нарди – Директор на Центъра за археологическа консервация в Рим и Президент на Международния комитет за консервация на мозайки (ICCM), Амелия Гешева – заместник-кмет „Култура и туризъм“ на Община Пловдив, Гайл де Гишен - Почетен президент на Международния комитет за консервация на мозайки, Съветник на генералния директор на Международния център за изследвания върху опазването и възстановяването на културни обекти (ICCROM), Елена Кантарева-Дечева-доцент във Факултет за „Изобразителни изкуства” при АМТИИ Пловдив и ръководител на реставрацията на мозайки от археологически обект Епископска базилика на Филипопол, Иван Василев от Фондация „Балканско наследство“ и част от международните гости, бяха представени първите впечатления от града, философията на работа в сферата на консервацията и реставрацията на мозайки и някои от примерите за добри световни практики.

Заместник-кметът Амелия Гешева благодари специално на медиите за интереса към Международния симпозиум. „Това е едно от важните събития от календара, свързано с опазването на културното наследство. Осъществява се по покана на Община Пловдив, в партньорство с Международния комитет за консервация на мозайки (ICCM), Фондация „Балканско наследство“, представлявана от Председателя на УС - Иван Василев и Сдружение „Български културни следи“ – с председател на УС доц.Елена Кантарева. Главната ни цел е да запознаем професионалистите на световно ниво с това, което правим в Пловдив. Да получим тяхната експертиза и мнение затова накъде вървим. Много бихме искали,  археологическият обект Епископска базилика на Филипопол да бъде емблема, еталон по отношение на опазването и представянето пред Европа и света.“ каза заместник-кметът и представи останалите участници в пресконференцията. Тя поздрави гостите с добре дошли в Пловдив и им пожела ползотворна работа и приятни преживявания в рамките на работната програма, която включва посещение на множество обекти, презентации и дискусии.

ICCM е организация с 40 годишна история, в която членуват повече от 300 професионалисти от 35 държави. За целите и приоритетите в работата разказа Президентът на организацията - Роберто Нарди, който е и Директор на Центъра за археологическа консервация в Рим.

„Мозайките са основни за нашето културно наследство и в същото време нещо чупливо, крехко, което трябва да бъде внимателно и грижливо пазено. Нашата работа е свързана не само с консервацията и реставрацията, но и с това да предадем на хората духа, значението и историята, която мозайките носят. Няколко десетилетия ние считахме, че археологията е работа само за археолозите. Но тя всъщност носи важна обществена информация, черпи обществени ресурси и резултатите от нея са фундамент, защото археологията е лост за икономическото развитие на една страна.  Археологията и културата са основен ресурс за туризма. И ако направим опит за паралел с петрола, например, можем да видим, че петролните ресурси са невъзобновяеми. В даден момент те приключват и край. Докато културата може да бъде възобновяем ресурс, но ако се съхранява, пази и се управлява правилно“ сподели Роберто Нарди.

„ Качеството на мозайките е свързано с тяхното историческо съдържание, а не толкова с естетическото. В Рим качеството е ниско, но има много ценни за световната история. В Тунис и Турция се намират изключително качествени, но те не са обезателно интересни.“ отбеляза още Нарди  и допълни, че мозайките в Пловдив, които са видели и разгледали на обект Голяма Базилика са много ценни и интересни заради историята, която носят. По думите му към акта на експониране на мозайките трябва да се подхожда с респект, защото ако той не личи, цялото качество на мозайките може да бъде изгубено завинаги. Роберто Нарди определи решението за затварянето на пътя до църквата „Св.Лудвиг“ и „отварянето“ на обекта в неговата цялост,  като най-правилното и адекватно, отговарящо на съвременните  методи  за консервация  на археологическите ценности и вписването им в съвременния град.

„Имате невероятно културно наследство и трябва да сте много горди“ каза на представителите на медиите Гайл де Гишен и допълни „В Рим, градът в който живея няма такъв запазен паметник, както античния стадион в Пловдив. Тук децата могат да научат много повече за римската история, отколкото в самия Рим.“

Гостите споделиха, че са изключително впечатлени от Пловдив. Всички, с изключение на Роберто Нарди, посещават града за първи път. Утре, 1 март, по програма е предвиден отворен ден за презентации, който започва в Голямата конферентна зала в Дома на културата точно в 9 часа. До 16.30 часа ще представят последователно Гайл де Гишен, Роберто Нарди, Жан Мари Теутонико, Стефания Хлувераки, Айша Бен Абед, Елена Кантарева-Дечева, д-р Станислав Станев, д-р Силвана Блажевска, Евелин Шантрьо, Комайт Абдалах, Джон Стюард  и Монсерат Пужес и Дорка.

 



Партньори

Дизайн на сайта - Mu BIT