Skip to Content

Пловдив се включва в Нощта на литературата

Дата на събитието: 
Ср, 15/05/2013 - 19:00 - Чт, 16/05/2013 - 01:00

Пловдив ще се включи в Нощта на литературата – 15 май, която ще мине под знака на публичните четения. Второто издание на Нощта на литературата в България се радва на изключителен интерес. Десет български града, сред които и Пловдив, се включват активно в проекта, иницииран от Чешкия център и осъществен в сътрудничество с мрежата културни институти EUNIC.

В Пловдив проявата ще се проведе в Регионална библиотека "Иван Вазов", Арт нюз кафе и клуб "Петното на Роршах". И на трите места ще се четат едни и същи текстове на френски, немски, хърватски, македонски, руски, полски, чешки, английски и унгарски  поети, белетристи и драматурзи, преведени и предоставени от чуждестранните културни институти в България. Ще бъдат представени и млади български поети.Основен организатор и координатор на събитието за цялата страна е Чешкият културен институт. В Пловдив партньори са Община Пловдив, фондация "Отворени изкуства" и сдружение "Сдружени пловдивски творци".

Нощта на литературата е международно събитие, чийто автор и инициатор са Чешките центрове и което се осъществява съвместно от мрежата културни институти на страните от Европейския съюз EUNIC. На 15-ти май 2013 г. в седмата годишнина на събитието ще участват Прага, Амстердам, Братислава, Брюксел, Букурещ, Вилнюс, Дъблин, Лисабон, Лондон, Мюнхен, Париж, Санкт Петербург, Флоренция и множество други градове.

Събитието представлява публични четения в нетрадиционни градски пространства, т. нар. „гнезда“. На всеки половин час известни актьори или други публични личности четат откъси от произведения на съвременната европейска литература. Във всяко гнездо има по един актьор, който чете един и същи откъс, а посетителите се придвижват между различните места. Проектът Нощ на литературата изхожда от презумпцията, че литературата е инструмент за взаимно разбиране и културен обмен, помагащ за преодоляване на бариерите в комуникацията.

На 15-ти май 2013 г. едновременно във всички участващи градове ще се проведат публични четения на произведения от съвременни европейски автори. Откъсите са подбрани от участващите културни институти. По инициатива на Чешкия център в София, подкрепена от EUNIC, България се включва в проекта за втори път. Посетителите ще имат възможността да се докоснат до произведенията на автори от Австрия, Великобритания, Македония, Полша, Русия, Унгария, Франция, Хърватия и Чехия. В проекта, осъществен съвместно от Австрийското посолство, Британския съвет, Гьоте институт, Представителството на Европейската комисия, Културно-информационния център на република Македония, Полския институт, Руския културно-информационен център, Унгарския институт, Френския институт и Чешкия център ще се включи и сдружение „София: Поетики“, което ще допълни програмата с произведения на млади български поети.

Макар и да се провежда в България едва за втори път, инициативата се радва на небивал интерес от българските градове. В проекта участват активно Пловдив, Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Перник, Плевен, Русе, София и Шумен.

Нощта на литературата е форма на диалог между изкуството и градската среда, една среща на култури, автори, преводачи, издатели и любители на литературата.



Партньори

Дизайн на сайта - Mu BIT