Skip to Content

Брас квинтетът на Кралския Концертгебау оркестър – Армстердам с концерт в Пловдив

Дата на събитието: 
Пт, 25/10/2019 - 18:30 - 20:00

Знаменитият Брас квинтет от Кралския Концертгебау оркестър – Амстердам ще гостува в Европейската столица на културата на 25 октомври. Концертът е част от юбилейната програма на X МФ “Дни на музиката в Балабановата къща” и ще се състои в Малката базилика от 18.30 ч. Фестивалът е част от Културния календар на Община Пловдив и се осъществява с подкрепата на Община Пловдив, Фондация “Музикартисимо”, Министерство на културата, Фондация “Америка за България”.

Билети в системата на Ивентим и на място преди концерта.

 

Брас-квинтетът е съставен от водачи на “златната мед” на един от знаменитите симфонични колективи от световен ранг – Кралския Концертгебау оркестър! Музикантите от Амстердам се представят в тази ансамблова конфигурация за първи път у нас, в Европейската столица на културата – Пловдив, по покана на Десетия юбилеен международен фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща”. Водачите на медните инструменти: Омар Томазони – тромпет, Йорген Ван Райен – тромбон, Лауренс Вауденберг – валдхорна, Пери Хоугендайк – туба, са предвождани от именития си български колега Мирослав Петков, заемащ поста първи тромпет в Кралския Концертгебау оркестър.

 

„Един от най-добрите оркестри в света с уникален звук, „кадифено меки“ струнни, „златни“ медни, „ясно персонализирани“ дървени инструменти и ударни с „международен авторитет“, така определят критиците Кралския Концертгебау оркестър – Амстердам. През 2013 съставът отбелязва своя 125-годишен юбилей със световно турне, като по този начин се превръща в първия оркестър, посетил пет континента в рамките на една година. Диригент в това паметно честване е Марис Янсонс, а сред солистите блестят имената на цигуларката Жанин Янсен, пианиста Ланг Ланг и баритона Томас Хемпсън. 



Партньори

Дизайн на сайта - Mu BIT