Skip to Content

Пловдив с шест локации в Нощта на литературата

Дата на събитието: 
Ср, 14/05/2014 - 18:00 - 22:30

И тази година на 14 май Пловдив ще бъде част от Нощта на литературата, която се организира от EUNIC България (European Union national institutes for culture).

В тазгодишното, трето издание Пловдив ще се включи със 6 локации. В Балабановата къщаще чете Василия Дребова. В НБ „Иван Вазов“ - Розалия Александрова, в Петното на Роршах – Дария Трифонова и Златко Ечев, в ARTNEWSCAFE - Василена Панчарова и в Bee Bop Café -  Красимир Йорданов.

Общата визия на Европейската нощ на литературата е да се представя съвременна европейска литература в превод на български. Текстовете, които ще се четат тази година в рамките на 4 часа – от 18 ч. до 22 ч., включително и в шестте Пловдивски локации, са „Опасно готварство“ на гръцкия автор Андреас Стайкос, „Боклук“ на  Роберт Шнайдер (Австрия),  „Без следа“, Петра Соукупова (Чехия),  „Старата”, Рафал Вояшински (Полша), „Изкуството като навик“, Алън Бенет (Великобритания),  „Раждане на словото”, Ацо Шопов (Македония),  „Проглеждане“, Жозе Сарамаго (Португалия),  „Там където е погребан Орфей”, Илия Троянов (Гьоте-Институт),  „Грях”, Захар Прилепин (Русия).

Целите на международния проект „Европейска нощ на литературата“ са дДа представи по атрактивен начин съвременната европейска литература – да привлече вниманието на читателите, преводачите и издателите чрез показване на качествена съвременна литература. Организаторите се надяват също да провокират диалог между литературите на различните европейски култури посредством среща на българските им преводи, а също и на активно включване на градската среда в обществени мероприятия.



Партньори

Дизайн на сайта - Mu BIT